IVAs Guldmedalj till Lundaprofessorn och vicerektorn Carl Borrebaeck


Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) har beslutat att belöna Carl Borrebaeck, professor i immunteknologi samt vicerektor för Lunds universitet, med akademiens guldmedalj. Borrebaeck är en driven innovatör, som har startat upp ett antal egna bolag och även inspirerat andra forskare att ta sina upptäckter till produkter.

Carl Borrebaeck.


Motiveringen till varför Borrebaeck i år får IVAs Guldmedalj är ”hans grundläggande och banbrytande forskning inom tillämpad immunologi” samt ”hans stora entreprenörskap”.

– Det är ju en av Sveriges finaste utmärkelser, så det är en stor överraskning, säger Carl Borrebaeck om guldmedaljen.

Carl Borrebaeck föddes 1948 och tog en filosofie kandidatexamen och en masterexamen som kemiingenjör vid Lunds universitet. Han disputerade sedan 1979 i biokemi, och tillbringade därefter två år som postdoktor vid University of California at Davis.

1989 fick han den första professuren i immunteknologi i Skandinavien. Professuren förlades till Lunds Tekniska Högskola, där han har byggt upp en mycket lyckosam grupp med högt internationellt rykte.

År 2006 skapade han cancercentret CREATE Health – som av internationella utvärderare har bedömts hålla världsklass. Från Carl Borrebaecks forskargrupp har det kommit ut mer än 40 disputerade forskare. Borrebaeck har publicerat över 300 vetenskapliga artiklar i välrenommerade tidskrifter – och håller 40 patent.

Carl Borrebaeck har också varit med i bildandet av fyra olika forskningsbaserade företag: genom bolagen Bioinvent AB, Alligator Bioscience AB, Immunovia AB och SenzaGen AB har han kommersialiserat sin egen forskning, som handlar om tillämpad immunologi kring främst cancer och allergi. Denna forskning har visat sig vara viktig för biomedicinska applikationer, bland annat inom den snabbt växande kliniska användningen av antikroppar för cancerbehandling.

Carl är sedan 2009 vicerektor vid Lunds universitet med särskilt ansvar för innovationer.

IVAs vd Björn O. Nilsson kommenterar att Carl Borrebaeck tilldelas IVAs Guldmedalj:
– Carl Borrebaeck är skicklig forskare och lysande innovatör i en och samma person. Detta, i kombination med hans förmågor som ledare för Lunds universitets innovationsverksamhet, gör honom till en utmärkt mottagare av IVAs guldmedalj.

Carl Borrebaeck valdes in i IVAs avdelning för bioteknik 2003.


För mer information, kontakta:
Joakim Rådström, pressansvarig och skribent
Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA
Telefon: 08-791 29 39
Mobil: 073-656 76 17
E-postadress: joakim.radstrom@iva.se
www.iva.se


Senast ändrad: 2012-11-05