Klassisk konferenslokal blir toppmodern

Fredag 22 februari 2013

Wallenbergsalen fyller trettio och födelsedagen firas med en återinvigning av hjärtat i IVAs konferensanläggning.

Den 22 februari 1983 invigdes Wallenbergsalen av kungen. På dagen trettio år senare (dvs i dag) återinvigs salen. Den här gången är det två näringslivstoppar, Peter ”Poker” Wallenberg och Leif Johansson, som klipper bandet. Men de får förrätta den högtidliga invigningen från den rakt motsatta delen av lokalen.

– Under årens lopp har många påpekat att salen varit vänd åt fel håll, besökarna kom in bakom ryggen på den som stod och talade på podiet. Nu har vi rättat till det och vridit salen 180 grader, säger Lars Fog, fastighetschef på IVA.

Den ursprungliga Wallenbergsalen byggdes i en annan tid och för delvis andra syften. Inspirationen kom från utformningen av det brittiska underhuset. Tanken var att lokalen skulle nyttjas i första hand av akademin och vara en ”unik mötesplats för vetenskap och teknik”.

Men den ursprungliga möbleringen användes egentligen bara en enda gång, vid invigningen 1983.

– Det ställs helt andra krav på en modern konferensanläggning idag. Den ska vara flexibel, en inspirerande mötesmiljö, ligga tekniskt i framkant, ha lång livslängd och också kännas unik och exklusiv för besökarna, säger Lars Fog.

Från första till sista penndrag har arkitekterna på White varit noga med att bevara rummets karaktär. Trots att ritjobbet började med att vända salen, öppna upp mellan de bärande pelarna och ta bort en nivå på gradängen är det faktiskt mycket som ändå känns bekant.

Ljust och fräscht, må vara en sliten mäklarklyscha. Men i en lokal under mark med begränsat insläpp av naturligt ljus är det inte särskilt konstigt att just dessa två ord spelat en stor roll i utformningen. De mörkbruna väggpanelerna av ek har ersatts med ljus formfräst ask. De skönt formade fåtöljerna, av den svenske stolnestorn Åke Axelsson, är en njutning att sjunka ner i. Och LED-ljusen i taket kan programmeras för att sprida stämningsladdat ljus och skapa helt nya scenerier.

– Det har varit både självklart och viktigt att materialen andas kvalitet och att de är svenska. Kalkstenen till golvet kommer från ett gammalt brott i Borghamn vid Vättern, säger han.

Och visst är det självklart att en ingenjörsvetenskapsakademi laddar med den senaste informationstekniken. Väggen bakom podiet består av 45 kuber som tillsammans bildar en två gånger fyra meter stor videoskärm för rörliga bilder.

Oavsett var åhörarna sitter på de 150 platserna och oberoende av tittvinkeln så kommer alla att se en lika skarp och ljusstark bild tack var den nya LPD-tekniken.

– Vi är först i Sverige att använda den här tekniken i konferensmiljö, säger Lars Fog.

Samtidigt som nya Wallenbergsalen omfamnar den senaste tekniken, så var det dags att säga tack och farväl till en konferensklassiker.

– Alla i projektet var överens om att tiden var mogen för att säga adjö till skrivpulpeterna, säger Lars Fog.

Istället bjuds besökarna på bättre benutrymme, mobilnät, eluttag till datorn och mikrofoner vid alla stolar.


Se bilderna 

Skribent: Lars Nilsson