Hjärtefrågor på programmet i Almedalen

IVA åker till politikerveckan i Almedalen med ett laddat seminarieprogram i bagaget. Det handlar bland annat om att föra ut akademiens hjärtefrågor och skapa dialog om en hotande brist på ingenjörer, energieffektivisering, forskningspolitik och vad som avgör Sveriges framtida attraktionskraft.

Bild på Jan-Eric Sundgren på Almedalsveckan i VisbyArrangörerna räknar med att 2014 års Almedalsvecka i Visby, som inleds den 29 juni och avslutas söndag 6 juli, kommer att slå nya rekord. Minst 25 000 personer väntas delta i år. Sveriges största politiska mötesplats fortsätter att växa i både omfattning och betydelse.

Största ämne i år är vård och omsorg, enligt arrangörerna, med fler än 200 evenemang i det officiella programmet. Därefter följer i storleksordning: utbildning, barn och ungdom, mänskliga rättigheter, sysselsättning och byggande. Hållbarhet är nytt ämne för i år och ligger som nummer sju i listan på mest frekventa ämnesområden.

För sjätte året i rad deltar IVA med ett digert program som är koncentrerat till början av veckan. Måndag och tisdag avhandlas några av akademiens hjärtefrågor på sammanlagt sex seminarier: en hotande brist på ingenjörer, energieffektivisering, forskningspolitik och vad som avgör Sveriges framtida attraktionskraft.

Bild på IVAs vd, Björn O. Nilsson– Almedalen har blivit en allt viktigare arena för IVA. Inte primärt för att få ut akademiens detaljerade budskap utan för att lyfta våra frågor på denna viktiga arena för samhällsdebatt, säger Björn O. Nilsson, vd för IVA.

Två nya IVA-projekt får premiär inför en större publik i Almedalen: ”Attraktionskraft för tillväxt” och ”Resurseffektiva affärsmodeller”.

Bild på Johan Carlstedt. projektledare på IVA– En viktig fråga för seminariet i Almedalen är självklart, ett valår som detta, vilken roll politiken ska spela för att öka Sveriges framtida konkurrenskraft, säger Johan Carlstedt, som är projektledare för ”Attraktionskraft för tillväxt”.

I fokus för projektet ”Resurseffektiva affärsmodeller” står omvandlingen som innebär att företag tillämpar nya affärsmodeller som minimerar utnyttjandet av nya resurser och maximerar återanvändning. Det här innebär helt nya sätt att se på konsumtion.

Projektet ”Utsiktsplats forskning” arrangerar två olika seminarier; det ena handlar om lärosätenas autonomi och det andra ställer den provocerande frågan: vem utvärderar svensk forskningspolitik? Räkna med diskussion och debatt. Det är ju supervalår, också i Almedalen.

Läs hela programmet på www.iva.se/almedalen-2014