EU-kommission har nu föreslagit skarpa styrmedel för att unionen som helhet, med 27 medlemsländer och nästan en halv miljard invånare, ska bli klimatneutral till år 2050. Tre förslag kommer om de genomförs att sätta en skarp gräns för de samlade utsläppen under all framtid inom unionen. Kommissionen föreslår:
- halvering av antalet utsläppsrätter som kommer att ges ut inom det nuvarande utsläppshandelssystemet EU ETS,
- att ett nytt utsläppshandelssystem för transportsektorn och uppvärmning införs och
- skärpta regler för genomsnittliga utsläpp från nya bilar och inga fossildrivna bilar kommer att få säljas efter år 2035.
IVA:s seminarium fokuserar på hur Sverige och den svenska klimatpolitiken kommer att påverkas om kommissionens förslag blir verklighet. Behövs längre åtgärder som syftar till att begränsa svenska territoriella utsläpp? Vad betyder det exempelvis för det svenska transportsektormålet, koldioxidskatten och åtgärder som reduktionsplikten?
Inom EU ETS kommer inga nya utsläppsrätter att ges ut efter 2040. Företag inom dessa sektorer, till exempel stålverk, cementproducenter och flygbolag måste till dess ha hittat fossilfria alternativ annars får de lägga ned verksamheten. Ungefär samma sak gäller bil och lastbilsföretag som vill sälja inom EU. Vilka krav ställer det på politiken?
Med en skarp gräns för de totala utsläppen blir hotet mot klimatmålen att den folkliga acceptansen för systemet urholkas. Vad krävs av Sverige och den svenska politiken för att motverka detta?
På seminariet kommer följande personer att delta i diskussionen.
Anders Grönvall, statssekreterare hos Annika Strandhäll
Magnus Nilsson, klimatpolitisk expert och tidigare journalist.
John Hassler, IVA-ledamot och professor i nationalekonomi med fokus på klimatekonomi
Emma Wiesner, ledamot i Europaparlamentet (c)
Välkomna!
