Besök Vimmerby och Oskarshamn med IVAs Näringslivsråd!

Den 15-16 oktober bjuder IVA i samarbete med Linnéakademien in till att träffa företag från urstarka smålandskluster. Det var hundra år sedan IVA grundades. Det firar IVA med att anordna framtidsinriktade seminarier runt om i landet.

Foto: Gustav Lindh

Samling: Åbrovägen 13, 598 40 Vimmerby
Hitta hit
Tisdag den 15 oktober 2019 16:00 - 16:00

Boka event

Välj aktiviteter på nästa sida

Besökningsnäringens utmaning - utveckling eller avveckling?   

Tisdag 15 oktober, Vimmerby 

Småland har ett starkt kluster av familjeägda företag. Att stå stilla är samma sak som att lägga ner. Vad kommer krävas för att vi fortsatt skall befinna oss i utveckling? På Åbro bryggerier och Astrid Lindgrens värld framtidsspanar företagsledare om person - och platsbunden besöksnäring.

Medverkande: Henrik Dunge, vd Åbro, Joacim Johansson, vd Astrid Lindgrens värld.

Landshövding Thomas Carlzon, Kalmar län berättar om länets starka möjligheter och utmaningar.

Tisdagen avslutas med middag och övernattning på Astrid Lindgrens gästboende. Under middagen presenteras vinnarna av Pontonjärpriset. Läs mer om Pontonjärpriset här

 

Hur lyckas en liten stad som Oskarshamn behålla de stora företaget Scania?

Onsdag 16 oktober, Oskarshamn

Ett av svaren är kompetensen hos de små- och medelstora verkstadsföretagen på orten. De fick Scania att etablera hyttfabriken i Oskarshamn. Idag bildar företagen ett ekosystem där framgången hos de mindre bidrar till framgången hos de större. Och vice versa. Hör hur Oskarshamn säkrar sin innovations- och attraktionskraft genom presentationer av:

Mari Kadowaki, vd Saft AB – batterifabriken som tar ansvar för hela värdekedjan, från tillverkning till hållbar återvinning.

Håkan Hjalmarsson, vd, Be-Ge Företagen AB – den familjeägda koncernen som bland annat tillverkar förarstolar till Scania och som fick Scania att lägga hyttfabriken i Oskarshamn. 2019 var ett rekordår för företaget som omsatte 1 128 miljoner.

Olle Westerling, CFO, Elajo AB – det ledande ledande el-, mekanik- och energiföretag som kombinerar det lilla företagets närhet och flexibilitet med det stora företagets resurser. Driver också utbildningar i yrkeshögskola.

Hur engagerar Scania sina medarbetare i förbättringsarbete?

Hör hur Scania jobbar med att involvera sina medarbetare för att förbättra produktionsprocesse, vilket har lett till högt engagemang, god trivsel och ökad attraktivitet som arbetsgivare.

Hans Olofsson, Senior Advisor Global Industrial Investment

Roger Blezell och Peter Magnusson platschef Scania hyttfabrik

På Scanias helautomatiserade hyttfabrik tillverkas lasthytter med hjälp av 285 robotar. I storstäder är tillgången och omsättningen på personal större men i mindre företagskluster utmanas personalen mer i sina yrkesroller. Det är något som kan locka attraktiva medarbetare att stanna kvar.

Dagen avslutas med lunch.

Kontaktinformation

Sara Lodén
Näringslivskoordinator
Telefon 073-254 58 50

Så kan du påverka

Dela

Genom att dela detta seminarium i ditt nätverk hjälper du oss att lyfta dessa viktiga samhällsfrågor.

Delta

Genom att delta i seminariet ökar vi tillsammans vår kunskap i dessa viktiga samhällsfrågor.