Blockkedjeteknik och konst – början på något stort eller en digital bubbla?

Under 2021 såldes NFT-konst - digital konst som till exempel bilder, filmer och ljudfiler - för ca 40 miljarder dollar via blockkedjan Ethereum, enligt Financial Times. Blockkedjeteknik och smarta kontrakt som verifierar originalitet och autenticitet möjliggör nu ägande och investerande i digitala konstverk, vilket tidigare har varit svårt eftersom digital konst varit enkel att kopiera.

Streamas live

Beeples kollage "Everydays: The First 5000 Days" såld genom Christie’s. Bild (beskuren): Beeple

iva.se/NFT-konst
Fredag den 28 januari 2022 14:00 - 15:00

Boka event

Välj aktiviteter på nästa sida

På kort tid har marknaden exploderat och priserna skjutit i höjden. Som exempel sålde anrika auktionshuset Christie’s i mars förra året konstnären Beeples verk ”Everydays: The first 5 000 days” för 69 miljoner dollar. Fenomenet väcker stort intresse, men också många frågor. Är det vi ser en tillfällig hausse, eller en framtida teknik av intresse för fler industrier och marknader?

Välkommen till ett webbinarium arrangerat av IVA Väst, där vi får veta mer om NFT-tekniken och Smarta kontrakt som katalysator för fenomenet. Vi gästas av:

Gina Pari, Head of Sales på den svenska kryptomäklartjänsten Safello, som förklarar hur Smarta kontrakt fungerar och vilka implikationer de kan ha för fler delar av svensk industri.

Nicole Sales, Business Director Digital Art Sales and NFTs på Christie's, som berätta om varför ett 255 år gammalt auktionshus väljer att gå i bräschen för den nya trenden.

Webbinariet hålls på engelska, och modereras av Gustaf Wahlström, IVA Väst.

Välkommen!

Non-fungible token, NFT, är en typ av kryptoteknik som används vid försäljning och ägande av digital konst, digitala samlarkort och tillgångar eller tillträde till olika delar i datorspel. NFT möjliggörs genom Smart contracts (Smarta kontrakt på svenska); digitala kontrakt som skrivs i kod i ett decentraliserat blockchain-nätverk frikopplat från den mänskliga faktorn, mellanhänder och centrala myndigheter.

Kontaktinformation

Gustaf Wahlström
Projektkoordinator
Telefon 08-791 30 04

Så kan du påverka

Dela

Genom att dela detta seminarium i ditt nätverk hjälper du oss att lyfta dessa viktiga samhällsfrågor.

Delta

Genom att delta i seminariet ökar vi tillsammans vår kunskap i dessa viktiga samhällsfrågor.