Elkrisen i Sydsverige – vad beror den på och vad kan vi göra?

Dagligen möts vi av nyheter om att elpriset nått nya rekordnivåer. Och experterna varnar för en tuff vinter för elkonsumenterna i Sydsverige. Vad ligger bakom utvecklingen? Vilka blir konsekvenserna? Vad kan vi göra åt situationen?

Välkommen till seminarium med IVA Syd!

E.ONs huvudkontor, Carl Gustafs väg 1, Malmö
Tisdag den 27 september 2022 17:00 - 19:00

Bokningen är stängd

Bokningen är stängd

Elpriserna rusar i södra Sverige och påverkar företag och privatkonsumenter här och nu. Samtidigt är elektrifieringen central i den gröna omställningen där målet är ett fossilfritt Sverige år 2045. Redan nu görs en rad nya satsningar ökar efterfrågan på el. I debatten lyfts fram att dagens system inte kommer att kunna möta de nya behoven. Det kommer att krävas investeringar både i produktion av el och ledningsnätet.

  • Vad beror det på att elpriserna rusar så mycket i Sydsverige just nu? Är dagens situation det nya normala för framtiden?
  • Vilka är konsekvenserna för näringsliv och konsumenter i Sydsverige?
  • Vilka förbättringar av elsystemet i Sverige kan göras på kort och lång sikt, inte minst för att klara den gröna omställningen. Finns tekniken? Klarar vi besluts- och tillståndsprocesser kring nya satsningar tillräcklig snabbt?
  • Hur kan energibolagen, övriga näringslivet och vi som elkonsumenter påverka situationen?
  • Vad vill och kan politiken göra på nationell- och EU-nivå?

Välkommen till ett seminarium med IVA Syd. Vi tar vår utgångspunkt i den beskrivning av dagsläge och framtidsbehov som görs i den nya IVA-rapporten Om vätgas och dess roll i elsystemet. Medverkar gör bland andra Karin Byman, projektledare inom energiområdet på IVA, Bengt Ekenstierna, som lanserat BEKON-modellen, tidigare styrelseledamot i Statkraft , Marc Hoffmann, vd, E.ON Sverige, Per Tryding, vice vd, Sydsvenska handelskammaren. Seminariet leds av Mats Benner, rektor på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet.

Kontaktinformation

Jan Westberg
Projektledare
Telefon 08-791 30 49

Så kan du påverka

Dela

Genom att dela detta seminarium i ditt nätverk hjälper du oss att lyfta dessa viktiga samhällsfrågor.

Delta

Genom att delta i seminariet ökar vi tillsammans vår kunskap i dessa viktiga samhällsfrågor.