Förbränningsmotorn – en trotjänare som fortsätter att leverera

Förbränningsmotorn har funnits i snart 150 år och det höjs ofta röster för att den borde ersättas av något mer modernt alternativ. Alternativen som är i ropet idag är elmotorer och bränsleceller men under årens lopp har andra alternativ kommit och gått efter hand som förbränningsmotorn har visat sig kunna vidareutvecklas och fortfarande utgöra det bästa valet.
M-huset, LTH, Ole Römers väg 1, Lund
Hitta hit
Tisdag den 28 april 2015 17:00 - 19:00

I Förbränningsmotorlaboratoriet på LTH forskas det om förbränning för framtidens motorer som ska vara rena, bränslesnåla och använda förnyelsebara bränslen.

I januari 2014 invigdes LTHs nya förbränningsmotorlab med sex helt nya motortestceller och två helrenoverade testceller. Totalt har LTH nu 12 motortestceller och Lunds Universitet och LTH har tillsammans investerat 55 miljoner i projektet för att LTH ska kunna bibehålla sin världsledande position inom akademisk motorforskning.

Program

17.00
Prof. Per Tunestål tar oss med på en 150 år lång resa som börjar med bilens födelse och visar hur nya teknologier kommer och går medan förbränningsmotorn blir allt bättre

Prof. Öivind Andersson berättar om hur optiska motorexperiment kan öka förståelsen för förbränning i motorer och bidra till lägre förbrukning och utsläpp

18.00 
Besök i LTH:s nya förbränningsmotorlaboratorium

Så kan du påverka

Dela

Genom att dela detta seminarium i ditt nätverk hjälper du oss att lyfta dessa viktiga samhällsfrågor.

Delta

Genom att delta i seminariet ökar vi tillsammans vår kunskap i dessa viktiga samhällsfrågor.