Framtidslandet 2.0 – Expansion och grön omställning i norr

Allt tycks nu hända i norr. Nyheterna om stora gröna industriinvesteringar avlöser varandra. Frågor om tillgången på energi, kompetens och hur kommunerna ska klara välfärdsuppdraget kommer allt mer i fokus. Nu bjuder IVA Nord in till seminarium på IVA i Stockholm. Vilka är erfarenheterna hittills från expansion och omställning? Hur ser framtidsvisionerna ut?

Streamas live

Livesändningen av eventet visas här. (Bilden förvandlas till spelare när eventet börjar. Om inte kan du behöva ladda om sidan).

IVA Konferenscenter, Grev Turegatan 16, Stockholm eller online
Tisdag den 29 november 2022 17:00 - 19:00

Boka event

Välj aktiviteter på nästa sida

  • Synen på Norrland som framtidslandet är inte ny. I slutet av 1800-talet växte bilden fram av norra Sverige där näringslivet skulle blomstra i den nya storindustriella provinsen. Vilket perspektiv ger detta på dagens drömmar och visioner för Norrlad?
  • Northvolt, Hybrit och H2 Green Steel, LKABs omställning och Bolidens satsning på återvinning är bara några exempel på att den gröna omställningen i norra Sverige är på allvar och att den går fort. Många aktörer samverkar i utvecklingen. Hur har staten bidragit hittills? Vilka blir de viktigaste uppgifterna framåt?
  • Northvolts etablering i innebär helt nya förutsättningar för i det närmaste alla delar av Skellefteå kommuns verksamhet. Men hur hanterar man egentligen en sådan gigastor luftlandsättning?

Välkommen till ett IVA Nord-seminarium följt av mingel där många perspektiv på Framtidslandet 2.0 bryts. Medverkar gör bland andr

  • Jan Moström, vd LKAB och ordförande IVA Nord,
  • Elisabeth Backteman, generaldirektör för Tillväxtverket vars uppdrag är att främja hållbar näringslivsutveckling och regional tillväxt.
  • Peter Larsson, sedan 2020 regeringens samordnare för insatser i Norr- respektive Västerbottens län.
  • Kristina Sundin-Jonsson, sedan 2009 kommundirektör i Skellefteå och som varit en central person både i arbetet att få Northvoltetableringen och hantera kommunens expansion.
  • Sverker Sörlin, professor KTH, som skrivit boken Framtidslandet - debatten om Norrland och naturresurserna under det industriella genombrottet

IVAs vd Tuula Teeri inleder seminariet som modereras av Jan Westberg, IVA.

Kontaktinformation

Jan Westberg
Projektledare
Telefon 08-791 30 49

Så kan du påverka

Dela

Genom att dela detta seminarium i ditt nätverk hjälper du oss att lyfta dessa viktiga samhällsfrågor.

Delta

Genom att delta i seminariet ökar vi tillsammans vår kunskap i dessa viktiga samhällsfrågor.