Idag används i Sverige cirka 2,7 miljoner ton kol, 15 miljoner ton olja och det produceras årligen 5 miljoner kubikmeter betong. De fossila råvarorna används i stor utsträckning i transportsektorn, för produktion av el och värme, men också i industriella processer för produktion av kemikalier och material av olika slag.
För att nå klimatmålen måste de fossila råvarorna ersättas med förnybara. El kan användas till mycket men inte till allt. Även betong bidrar till klimatutsläpp, vilket gör att många byggbolag ser över möjligheterna att använda mer trä.
Hur ska vi tänka strategiskt vad gäller tillgången på biomassa framöver? Hur kan man beräkna potentialerna? Vilken klimatnytta bidrar biomassa med? Vilken rådighet har Sverige i frågan och i vilken utsträckning påverkar EU oss? Hur tänker företagen – vilka är möjligheterna och vilka är utmaningarna?
Avsikten är att ge en allsidig och konkret bild av hur biomassa kan bidra i ett klimatneutralt Sverige. Välkommen till ett seminarium som reder ut begreppen!
Medverkande är bland annat Martin Erlandsson, IVL, Serina Ahlgren, Rise, Henric Dernegård, Södra, Truls Borgström, Regeringskansliet, Magnus Berg, Skogsindustrierna, Per Ytterberg, Stockholm Exergi, Sören Eriksson, Preem, Erik Woode, Gasum, Alarik Sandrup, Lantmännen och Karolina Brick, Riksbyggen.
Läs presentationerna från seminariet här:
