I geografiska informationssystem (GIS) kan geodata i form av höjddata, markanvändning, geologisk information samt klimat- och väderdata analyseras för att förbättra en översvämningsanalys. Att skapa noggranna höjdmodeller för att räkna ut hur vattnet rinner efter ett skyfall är ett exempel på ett användningsområde för geodata. En annan tillämpning är digitala 3D-modeller för att visualisera förändringar i stadsbilden som ett nytt bostadsprojekt kommer att leda till.
För att geodata ska kunna utnyttjas fullt ut och bidra till innovation och hållbar utveckling används avancerad ny teknik som artificiell intelligens (AI), virtuell verklighet (VR) och analys av stordata. Högskolan i Gävle (HiG) är ett av lärosätena med mest omfattande utbildning och forskning kring geodata. Här finns också den enda civilingenjörsutbildningen i landet som är helt inriktad mot geodata.
Välkommen till ett seminarium arrangerat av IVA Nord och HiG. Seminariet är en del av den internationella GIS-dagen som är öppen för allmänheten och som du kan läsa mer om här.
Program och medverkande:
Inledning
Tommy Lövgren, kommunikationschef, HiG
Större osäkerhet ger mindre risk – Hur kan översvämningskartor utvecklas för bättre samhällsplanering?
Anders Brandt, docent i geospatial informationsvetenskap, HiG
Monitoring sea-level rise using satellite data: a need for improving climate models.
Mohammad Bagherbandi, professor i geomatik, HiG
Paneldiskussion
Anders Brandt, Mohammad Bagherbandi, Ylva Fältholm, rektor HiG, Tommy Lövgren, Susanne Ås Sivborg, generaldirektör Lantmäteriet, Jonas Ågren, universitetslektor, HiG
