Hållbart träbyggande från knopp till topp

Nya siffror visar att bygg- och anläggningsprocessen orsakar ungefär lika stor klimatpåverkan som driften av ett nytt flerbostadshus under hela dess livslängd (50 år). Ett sätt att bygga mer hållbart är att öka andelen material med lägre klimatpåverkan, till exempel trä. Men hur funkar det? Och varför har det avancerat så långsamt sedan förbudet mot trähus med fler än två våningar togs bort 1994?

IVA Konferenscenter, Grev Turegatan 16
Hitta hit
Måndag den 24 oktober 2016 15:00 - 18:00

Bokningen är stängd

Bokningen är stängd

Medan framsteg för klimatsmarta hus tagit oss mot passivhus och plusenergihusstandard har vi blundat för hur byggprocessen påverkar klimat och miljö. Det är hög tid att vigda fokus för vad som är hållbart byggande och se till hela livslängden, från att idén föds tills att byggnaden återvinns. En lösning som vinner mark är att bygga trähus med flera våningar. Trä är förnybart, binder koldioxid under sin livslängd och kan minska transporter och förkorta processen på byggarbetsplatsen. Samtidigt finns det frågetecken då byggteknikerna är relativt nya. Hur står sig höghus med trästommar i längden? Hur är ekonomin för hela entreprenaden? Vad händer om det börjar brinna, och vad kan vi lära av länder som kommit längre?

På detta seminarium reder vi ut frågetecken kring träbyggande med hjälp av ett antal experter. Bland annat möter ni Arne Olsson, vd Folkhem trä, Charlotta Szczepanowski, hållbarhetschef Riksbyggen, Mikael Lindberg, StoraEnso wood products, Stefan Lindbäck, vd Lindbäcks Bygg, Susanne Rudenstam, chef Träbyggnadskansliet, Tove Malmqvist, docent, Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad, KTH, Andreas Falk, Byggvetenskap, KTH, Jan Byfors, Senior Vice President Technology, NCC, Christian Sandell, Svensk Försäkring, Catharina Winberg (M), Växjö kommun och Magnus Silfverhielm, AIX Arkitekter och Adj. prof. Linnéuniversitetet.

Moderator: Per Westlund, ledamot IVA samhällsbyggnad

Ladda ner presenationerna som pdf:

Andreas Falk

Arne Olsson

Charlotta Szczepanowski

Mikael Lindberg

Stefan Lindbäck

Tove Malmqvist

Kontaktinformation

Staffan Eriksson
Enhetschef
Telefon 08-791 29 53

Så kan du påverka

Dela

Genom att dela detta seminarium i ditt nätverk hjälper du oss att lyfta dessa viktiga samhällsfrågor.

Delta

Genom att delta i seminariet ökar vi tillsammans vår kunskap i dessa viktiga samhällsfrågor.