Het samhällsutveckling i norr – vad händer i Luleå och Norrbotten?

Luleås expansion fortsätter. Regionens utveckling stöds av ett nära samarbete mellan kommuner, näringsliv och Luleå Tekniska Universitet. Vilka är de bakomliggande faktorerna? Vad krävs för en fortsatt positiv utveckling?

Ett seminarium med IVAs avdelning för Samhällsbyggnad, IVA Nord och Norrlandsfonden. Foto: Joakim Högberg

Vetenskapens hus, Storgatan 53, Luleå
Hitta hit
Torsdag den 17 maj 2018 16:00 - 18:00

Bokningen är stängd

Bokningen är stängd

Luleå, med 75 000 invånare, utgör tillsammans med kommunerna Piteå, Boden, Älvsbyn, Kalix och Övertorneå en arbetsmarknadsregion med ungefär 173 000 invånare. Gruvverksamheten i Malmfälten och samhällsomvandlingarna i Kiruna och Gällivare innebär stora samhällsbyggnadsinsatser.

Luleå har högre förvärvsfrekvens, högre andel högutbildade och lägre arbetslöshet än riksgenomsnittet. Hur ser Luleås framgångsrecept ut och vad krävs för att även framöver kunna ge luleåborna en god livsmiljö?

Välkommen till ett seminarium om framtidssatsningar inom stadsutveckling, trafikinfrastruktur, industriellt byggande och stödjande forskning. Dessutom finns möjlighet till studiebesök på LTU Luleå tekniska universitet.

Program 

16:00-18:00

Katja Lepola, vd, Norrlandsfonden, hälsar välkommen.

Kommunens planer för fler bostäder och lokaler, men också nödvändiga investeringar i stödjande infrastruktur.  
Lenita Ericson (S), kommunstyrelsens vice ordförande och kommunalråd (fram till årsskiftet 17/18 ordförande i stadsbyggnadsnämnden), Luleå kommun

Samverkan mellan näringsliv, akademi och samhälle: Samspelet mellan gruvverksamhet, stadsomvandlingar i Kiruna och Gällivare och universitetets forskning.
Jan Moström, vd LKAB

Trafikinfrastruktur i norr: Pågående och planerade projekt i Norrbotten, t ex ny dragning av E10 och ny järnvägsstation i Kiruna.
Helena Eriksson, regionchef, Trafikverket Norr

Attraktivt samhällsbyggande: Det nya integreras alltid i en befintlig miljö. Vad är det som leder till en attraktiv stads- eller boendemiljö där befintliga värden tillsamman med det nytillkomna stödjer varandra?   
Kristina L Nilsson, professor, LTU

Industriellt byggande i trä: Lindbäcks bygg invigde nyligen sin nya fabrik i Piteå som är utvecklad i nära samarbete mellan företaget och forskare vid LTU. Hur kommer industriellt byggande i trä påverka våra städer och samhällen?  
Lars Stehn, professor, LTU och Wilhelm Risberg, VD Lindbäcks boende 

Reflektion av unga samhällsbyggare 
Louise Häggström och Katarina Tellow, studenter från Civilingenjör Arkitektur LTU

 

18.00

Middag och mingel

 

Kontaktinformation

Staffan Eriksson
Enhetschef
Telefon 08-791 29 53

Så kan du påverka

Dela

Genom att dela detta seminarium i ditt nätverk hjälper du oss att lyfta dessa viktiga samhällsfrågor.

Delta

Genom att delta i seminariet ökar vi tillsammans vår kunskap i dessa viktiga samhällsfrågor.