Taxonomin är ett verktyg som klassificerar vilka investeringar som är miljömässigt hållbara med syfte att säkerställa gemensamma riktlinjer för finanssektorn gällande vilka investeringar som ska få kallas gröna.
I december 2020 var förslaget till taxonomi öppet för offentlig konsultation vilket resulterade i mer än 46 000 svar från aktörer i samtliga medlemsländer. Planen var att fastslå taxonomin vid årsskiftet, men detta har försenats.
Sveriges tillgångar till naturresurser ser annorlunda ut i jämförelse med de flesta andra medlemsländers. Vi har unika möjligheter att framställa fossilfria alternativ inom tex energi- och transportsektorn genom att använda resurser från skogen på ett klokt och hållbart sätt. Som taxonomin är formulerad så faller investeringar inom tex skogsnäringen och viss förnybar energi utanför taxonomin och klassas som icke hållbara. Om så blir fallet så minskar Sveriges möjligheter drastiskt att klara de krav på hållbarhet som unionen ställer på oss.
Kungl Ingenjörsvetenskapsakademien tillsammans med Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien bjuder in till ett webbinarium för att belysa taxonomin och de anpassningar som behövs för att den ska kunna användas som grund för de investeringar som kan bidra till att vi i Sverige uppnår våra högt ställda klimat- och miljömål.
Medverkar gör bland andra:
Magnus Astberg, Senior Economic Adviser EU-kommissionens representation i Sverige
Viveka Beckeman, vd Skogsindustrierna
Pål Börjesson, professor Miljö- och energisystem, Lunds universitet samt ledamot av KSLA
Lena Ek, Styrelseordförande Södra Skogsägarna samt ordförande i IVAs avdelning Skogsnäringens teknik samt ledamot av KSLA
Mattias Goldmann, hållbarhetschef SWECO
John Hassler, professor Institutet för internationell ekonomi, Stockholms Universitet samt ledamot i IVAs avdelning Ekonomi
Martin Kihlberg, Chefsjurist och hållbarhetschef, Landshypotek Bank
Madelene Sundkvist, Policy Advisor European Affairs, Vattenfall AB
Tuula Teeri, vd IVA
Jan Westberg, IVA, är moderator