Inflationsekonomin – vilka blir konsekvenserna?

Vad innebär ”den nya verkligheten” med hög inflation och höga räntor? Vilka blir effekterna på ekonomin? Står vi inför en djup ekonomisk kris? Vad kan centralbankerna göra? Hur påverkas bostadsmarknaden? Hur blir avtalsrörelsen 2023? Välkommen till ett kunskapshöjande seminarium där flera ledande ekonomer diskuterar det ekonomiska läget i Sverige.

Livesändningen av eventet visas här. (Bilden förvandlas till spelare när eventet börjar. Om inte kan du behöva ladda om sidan).

IVA konferenscenter, Grev Turegatan 16 i Stockholm eller digitalt
Måndag den 14 november 2022 16:00 - 17:30

Bokningen är stängd

Bokningen är stängd

Hushåll, företag och kommuner står inför en helt ny verklighet. Femton år av låg inflation och historiskt låga räntor har tvärt ersatts av skyhög inflation och chockhöjda räntor. För skuldsatta innebär de tvära kasten stora utmaningar, men även för samhället i stort riskerar konsekvenserna att bli betungande. Det går inte att utesluta en djupare ekonomisk kris. 

En inflationstakt på nio procent förskräcker, men dessvärre är risken att inflationen fortsätter upp. År av extremt expansiv politik har drivit på efterfrågeinflationen och tecknen på överhettningen av svensk ekonomi har varit tydliga, inte minst bristen på kompetens.  

När pandemin och kriget kom fick det inflationsbägaren att flöda över. Försenade och stoppade leveranser öppnade för stora och snabba prishöjningar när efterfrågan var hög och priset på pengar lågt. 

Chockhöjda räntor runt om i världen har sedan dess dämpat efterfrågan och pressat vissa priser. Innevarande energikris bidrar dock till att inflationen förblir hög en bra bit in på nästa år. Till det ska läggas en komplex avtalsrunda nästa vår med risk för stora reallönefall samt en svag krona. 

Centralbankerna har målat in sig i ett hörn då inflationen ligger långt över målet samtidigt som konjunkturen viker. 

Medverkande:

Annika Winsth, chefsekonom Nordea, ledamot av IVAs avdelning IX - Ekonomi.

Johan Eklund, chefekonom på Sydsvenska Handelskammaren, ledamot av IVAs avdelning IX  - Ekonomi.

Ann Öberg, vd Almega.

Moderator: Cecilia Hermansson, docent vid KTH, ledamot av IVAs avdelning IX – Ekonomi.

Kontaktinformation

Hampus Lindh
Projektledare
Telefon 08-791 29 31

Så kan du påverka

Dela

Genom att dela detta seminarium i ditt nätverk hjälper du oss att lyfta dessa viktiga samhällsfrågor.

Delta

Genom att delta i seminariet ökar vi tillsammans vår kunskap i dessa viktiga samhällsfrågor.