Innovation och förnyelse i sjukvårdssystemet

Förutsättningarna för svensk sjukvård förändras snabbt. Efterfrågan på vård blir allt större. Kraven på effektiviseringar och ökad patientorientering växer. Behovet av nytänkande och innovation är därför stort. 

IVA Väst - Tema Life Science

Chalmersska Huset, Södra Hamngatan 11, Göteborg
Hitta hit
Tisdag den 19 januari 2016 18:00 - 19:30

Ofta associeras innovationer inom vården till nya behandlingsmetoder, läkemedel och ny teknisk apparatur. Men det krävs också förnyelse på strategisk och organisatorisk nivå. Det gäller att hitta nya modeller och arbetssätt för att med begränsade resurser kunna möta de ökade kraven på vården.

Seminariet diskuterar hur innovation och förnyelse är ett av svaren på sjukvårdssektorn utmaningar. Inom sjukvårdssystemet finns idag en mängd innovationsinitiativ.  Vid seminariet ges exempel på strategisk/ organisatorisk innovation samt produkt- och tjänsteinnovation.

  • Hur bedrivs innovationsarbetet vid ett av Sveriges största sjukhus - Sahlgrenska? Vilka är nyckelfaktorerna för framgång?
  • Hur utnyttjas nya innovationer i dagens vård? Efterfrågas de tillräckligt mycket för att bidra till effektivare arbetssätt?

Barbro Fridén, sjukhusdirektör vid Sahlgrenska, belyser utmaningarna kring innovationsarbetet i sin verksamhet.

Tre aktörer ger exempel på produkt- och tjänsteinnovationer:

  • Christian Blomstrand, senior professor vid Stroke Centrum Väst (SCV), Sahlgrenska Akademien, Göteborgs universitet presenterar Stroke Finder från Medfield Diagnostics.
  • Saemundur Oddsson, SidekickHealth AB, läkare och en av skaparna av mjukvaran för hälsomotivation mot livsstilssjukdomar, till exempel typ 2 diabetes.  
  • Jimmy Stridh, utvecklingsansvarig, iDoc 24 som utvecklat tjänsten First Derm, en prisbelönt app som gör det möjligt att fråga hudläkaren direkt.

Sofia Börjesson, professor vid Center for Business Innovation, Chalmers inleder seminariet genom att ge en ram för olika sorters innovation.

Marianne Dicander Alexandersson, ordförande IVA Väst leder den avslutande diskussionen om möjligheter och hinder för att innovationer ska kunna bidra till att hantera sjukvårdens utmaningar.

Innovation och förnyelse i sjukvårdssystemet är det första av tre seminarier i serien Tema Life Science som IVA Väst arrangerar under våren 2016.

Seminariet är fullbokat och det går inte längre att anmäla sig till detta.

 

Kontaktinformation

Gustaf Wahlström
Projektkoordinator
Telefon 08-791 30 04

Så kan du påverka

Dela

Genom att dela detta seminarium i ditt nätverk hjälper du oss att lyfta dessa viktiga samhällsfrågor.

Delta

Genom att delta i seminariet ökar vi tillsammans vår kunskap i dessa viktiga samhällsfrågor.