Kreativt studiebesök på Hisingen med entreprenörskap i fokus

IVA Väst vänder blicken mot Hisingen och välkomnar till studiebesök i Biskopsgården och på Ringön för att titta närmre på två projekt som utvecklar vår entreprenöriella stadsmiljö och tar tillvara på lokala tillgångar.

Välkomna till studiebesök med IVA Väst 

Chalmers Vasa, huvudentrén.
Fredag den 16 november 2018 13:00 - 17:30

Bokningen är stängd

Bokningen är stängd

Vi kommer att besöka One Stop Future Shop, ett business center på Vårväderstorget i Biskopsgården, där Göteborgs stad, Röda Korset och Göteborgs universitet gemensamt arbetar med öka entreprenörskapet på Hisingen.

Business centret erbjuder rådgivning och affärsutvecklingsstöd på ett antal olika språk till främst unga entreprenörer, kvinnliga entreprenörer och utlandsfödda entreprenörer. Sedan projektet startade har närmre 900 personer och 500 existerande företag deltagit i aktiviteter som individuell rådgivning, nätverksträffar och kompetensutvecklande kurser. I dagsläget har 120 nya företag med hjälp av One Stop Future Shop och nu tittar man på hur erfarenheterna från projektet kan byggas vidare på och spridas. Under besöket får vi träffa både centrets rådgivare och entreprenörer.

Efter besöket på Vårsväderstorget kommer vi att åka till Ringön där vi får titta närmre på ett av centrets projekt, matinkubatorn Container Kitchen och provsmaka kulturell mat lagad av en av inkubatorns matentreprenörer.

Därefter besöker vi Kolgruvan, en kreativ studio där skapande och delningsekonomi är ledstjärnor. På kort tid har Kolgruvan lockat en spännande grupp företag, frilansare, organisationer och individer som arbetar fram nytänkande projekt i den 700 kvm kreativa industrilokalen med tillgång till fotostudio, evenemangsyta, kontor och verkstad. Kolgruvan är ett exempel på många kreativa satsningar på Ringön, som sakta är med och ger området en ny identitet.

Vi får också höra mer om dessa satsningar från Saltet på Ringön, en av Göteborgs jubileumssatsningar inför stadens 400-årsjubileum, som fokuserar på att ta tillvara på kreativa satsningar i gränslandet mellan etablissemang och subkultur. Projektet sorterar under Business Region Göteborg och har haft en stor roll i Ringöns kreativa omvandling.

PROGRAM

  • 13:00 Gemensam avfärd från Chalmers Vasas huvudentré i  buss
  • 13:30 Besök på One Stop Future Shop på Vårväderstorget – presentation av projektet och möte med entreprenörer
  • 14:45 Avfärd från Vårväderstorget, till matinkubatorn Container Kitchen på Ringön
  • 15:00 Container Kitchen – en presentation av matinkubatorn och smakprov av mat lagad av en av matentreprenörerna
  • 15:40 Avfärd eller promenad till Kolgruvan, ett kvarter bort på Ringön
  • 15:45 Besök på Kolgruvan – presentation av Kolgruvan och stadens jubileumssatsning Saltet på Ringön
  • 16:30 AW på Kolgruvan med lättare mat från Container Kitchen
  • 17:30 Avfärd tillbaka till Chalmers Vasa

IVA anordnar gemensam transport från Chalmers Vasa, huvudentrén.

Kontaktinformation

Gustaf Wahlström
Projektkoordinator
Telefon 08-791 30 04

Så kan du påverka

Dela

Genom att dela detta seminarium i ditt nätverk hjälper du oss att lyfta dessa viktiga samhällsfrågor.

Delta

Genom att delta i seminariet ökar vi tillsammans vår kunskap i dessa viktiga samhällsfrågor.