Maskininlärning – kemiindustrin på väg upp ur startblocken

Maskininlärning handlar om att träna datorer att lösa uppgifter utan att de programmerats för att göra just detta. Hur drar kemiindustrin nytta av de nya möjligheterna? Hur ligger Sverige till?

Seminarium med IVAs avdelning för Kemiteknik

IVA Konferenscenter, Grev Turegatan 16, Stockholm
Hitta hit
Onsdag den 4 mars 2020 16:00 - 18:00

Boka event

Välj aktiviteter på nästa sida

Maskininlärning är en del av artificiell intelligens. Den ger stora möjligheter till produktivitetsökningar i många branscher.  Nu börjar kemiindustrin dra nytta av de nya möjligheterna. Genom digitala tvillingar kan kemiska modeller ända ned till molekylnivå kombineras med processmodeller. Och allt kan studeras, utvecklas och provas i datorerna för att sedan användas i en fysisk verklighet. 

De digitala tvillingarna används också för att göra exakta kopior av verksamheten i en fabrik. Den bygger på data från olika IoT-källor i den fysiska verksamheten. Därmed blir det möjligt att optimera processer samt förutsäga och rätta till fel innan de inträffar i verkligheten. 

I seminariet medverkar : 

Costas Pantelides från PSE Enterprises, som nyligen köptes av Siemens. Han är en internationellt välrenommerad forskare och företagsledare. Vid seminariet ger Costas Pantelidis en översikt över de avancerade digitala verktygen för modellering som hans företag skapat för den kemiska industrin. 

Staffan Folestad, Director of Science and Innovation, Astra Zeneca beskriver hur detta världsledande Life Science-företag använder Big Data och avancerade modeller i sin forskning för att skapa och utveckla läkemedel. 

Magnus NydénCTO and Public Policy Director, Liquid Wind. Bolaget planerar att bygga sex fabriker i Sverige för framställning av elektrometanol genom att använda koldioxid från pappers- och massaindustrin, förnybar el och vatten. Vilken roll kommer AI och digitala tvillingar att spela i expansionen?

Seminariet hålls på engelska

Kontaktinformation

Jan Westberg
Kommunikatör
Telefon 08-791 30 49

Så kan du påverka

Dela

Genom att dela detta seminarium i ditt nätverk hjälper du oss att lyfta dessa viktiga samhällsfrågor.

Delta

Genom att delta i seminariet ökar vi tillsammans vår kunskap i dessa viktiga samhällsfrågor.