MIPS - tekniken som räddar cyklisten från allvarliga hjärnskador

MIPS-utrustade hjälmar använder en helt ny teknik för att förhindra allvarliga hjärnskador. Möt Johan Thiel, vd på MIPS AB, det svenska företaget som förvandlat forskning till färdiga produkter som räddar liv.

Frukostseminarium med IVAs avdelning för Bioteknik

IVA Konferenscenter, Grev Turegatan 16, Stockholm
Hitta hit
Onsdag den 14 december 2016 08:00 - 09:00

Bokningen är stängd

Bokningen är stängd

MIPS AB bildades 2001 av fem forskare inom biomekanik vid KTH. Företaget har expanderat stadigt och idag används MIPS-teknologin i hjälmar inom många sporter som motorcross, mountain bike, snowboard och självklart cykling.

Idén till den nya hjälmtekniken kom från forskning kring fallolyckor som visar att hjälmen inte utsätts för en smäll rakt ovanifrån eller rakt ifrån sidan, utan snarare av en kraft snett fram- eller bakifrån. Detta kan leda till mer allvarliga skador på grund av rotationsaccelerationen som hjärnan utsätts för.

För att fånga upp denna kraft finns det i MIPS®-utrustade hjälmar ett lågfriktionsskikt som kan rotera i förhållande till huvudet och forskning har visat att detta ger en minskning av den skadliga stöt som överförs till hjärnan. Vid frukostseminariet belyser Johan Thiel utvecklingen hittills och framtidsplanerna för MIPS AB.

Så kan du påverka

Dela

Genom att dela detta seminarium i ditt nätverk hjälper du oss att lyfta dessa viktiga samhällsfrågor.

Delta

Genom att delta i seminariet ökar vi tillsammans vår kunskap i dessa viktiga samhällsfrågor.