Tillgången på el från sol och vind är ojämn vilket betyder att annan elproduktion måste användas för att kompensera för variationerna. För att hantera variationer och kunna ta tillvara på vind- och solenergi måste en samverkan ske mellan olika energibärare. ”Power to gas” är en metod för att lagra vindkraft som förnybar gas.
Även förbrukningen av el måste bli mer flexibel för att elsystemet fortsatt ska vara stabilt och leveranssäkert. För att uppnå detta krävs både nya tekniska lösningar. Vattenkraften är den viktigaste reglerresursen i elsystemet, vilket gör att både Sverige och Norge har goda förutsättningar för att hantera större mängder sol och vind hemma, och dessutom ge så kallad balanskraft till Danmark, Tyskland och England. I Norge ser man detta som en god affärsidé som kan ge goda exportinkomster.
Välkommen till ett seminarium arrangerat av IVA väst och IVAs projekt Vägval el tillsammans med Norges Tekniske Vitenskapsakademi (NTVA).
Program
Introduktion
Marianne Dicander, ordförande IVA Väst och Hugo Parr, NTVA
Status for det nordiske ledningssystemet i dag, og planene videre framover. Utfordringer og muligheter, med variabel el-produksjon m.v.
Jan Bråten, spesialrådgiver Statnett
Norges muligheter for å bli et grønt batteri, hva sier forskningen, hvor går veien videre?
Michael Belsnes, forskningsleder Sintef Energi
Chalmers beskriver utmaningar och möjligheter med att möta klimathotet – globalt, för Europa och för Norden.
Filip Johnsson, Professor energi och miljö
Full gas? En reflektion över gasens potential i energiomställningen
Johan Zettergren, vd Swedegas
Moderator Karin Byman, IVA
i samarbete med


