Nyanlända akademiker in på arbetsmarknaden – hur svårt kan det vara?

Runt om i Sverige finns tillgänglig kvalificerad kompetens – som inte används. Trots att det samtidigt råder stor brist på ingenjörer och arkitekter. Så kan det inte fortsätta.

Seminarium i Almedalen med IVAs projekt Jobbsprånget

Länsstyrelsens trädgård, Korsgatan 4, Visby
Hitta hit
Tisdag den 4 juli 2017 17:30 - 18:30

Såväl stora som små arbetsgivare, inom både offentlig och privat sektor, jagar kompetens. Att snabba på nyanländas introduktion och ta del av kvalificerad kompetens är möjligt. Låt oss fokusera på lösningar, då antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen stiger för var dag som går.

Hur kommer det sig att vi tror att validerade betyg är nödvändigt? Att alla medarbetare måste kunna prata svenska? Eller att det är nödvändigt att komplettera en fin examen, endast för att den inte är avlagd i Sverige?

Låt nyanlända akademiker få möjlighet att praktisera inom sitt yrkesområde. Deras kvalificerade kompetens kommer snabbt till sin rätt, och i rätt sammanhang skapas de nätverk vi alla så väl behöver. På så sätt kan vi hjälpas åt att stärka Sveriges konkurrenskraft.

Jobbsprånget är ett nationellt praktikprogram som skapar genvägar in i arbetslivet. Vi kan redan nu se positiva effekter av att fyra månaders praktik, på engelska, är rätt modell för att inkludera nyanlända akademiker. I Jobbsprånget får majoriteten jobb efter avslutad praktikperiod, och 40 procent av vårens jobbsprångare är kvinnor. Ingenjörer, arkitekter, naturvetare och ekonomer – alla välkomnas utan krångliga system. IVA kan praktik och lyckas matcha arbetsgivares behov med nyanländas kompetens.

Välkommen till ett seminarium där vi presenterar och fokuserar på lösningar! Det är fullt möjligt, och inte särskilt svårt.

Medverkar gör arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson, Saeid Esmaeilzadeh, grundare Serendipity Innovations, Carola Lemne, vd Svenskt Näringsliv, Martin Lundstedt, vd Volvokoncernen och Eva Glaumann, projektledare Jobbsprånget, Kidist Siged, jobbsprångare Volvokoncernen. Moderator är Jan Westberg, IVA 

Jobbsprånget drivs i samarbete med Arbetsförmedlingen och delfinansieras av Wallenbergsstiftelserna.

VILL DU DELTA?

Vi tar inga anmälningar till våra seminarier i Almedalen. Kom i god tid för en bra plats.

Så kan du påverka

Dela

Genom att dela detta seminarium i ditt nätverk hjälper du oss att lyfta dessa viktiga samhällsfrågor.

Delta

Genom att delta i seminariet ökar vi tillsammans vår kunskap i dessa viktiga samhällsfrågor.