Science & Society Forum: Artificiell intelligens till vilket pris?

Hur kan artificiell intelligens (AI) bidra till utvecklingen av människors vardag utan att etiska gränser överskrids? Hur ska AI tillämpas demokratiskt och transparent i en snabb samhällsförändring där spelplanen ännu är outforskad? Den tekniska utvecklingen inom AI och robotik erbjuder lösningar på många samhällsproblem, men var går gränsen för vad som är etiskt försvarbart?

Välkommen till IVAs Science & Society Forum 2019

 

IVA Konferenscenter, Grev Turegatan 16, Stockholm
Torsdag den 24 oktober 2019 14:00 - 17:00

Bokningen är stängd

Bokningen är stängd

Science & Society Forum är tyvärr fullsatt. Dock kommer seminariet att streamas på denna sida om du vill se det på distans. 

AI erbjuder oerhörda möjligheter, allt från bättre sjukdomsdiagnostik till självkörande fordon, individanpassade tjänster och effektiv lagerhantering inom handeln. Potentialen för värdeskapande och effektivitetsvinster i organisationer, i samhället och för individer är enorm. Medvetenheten om att dessa vinster måste ställas mot etiska avväganden blir allt större. Hur kan vi skapa översikt, spårbarhet och styra AI mot mer långsiktigt försvarbara etiska principer? Hur kan AI bli en del av människors vardag utan att sociala, etiska eller rättsliga konsekvenser tar överhand?

Välkommen till ett seminarium som adresserar frågor som rör etiska aspekter av AI. Medverkar gör bland andra:

Max Tegmark, fysiker, kosmolog och professor vid MIT, författare till bl.a. boken Liv 3.0: att vara människa i den artificiella intelligensens tid.

Virginia DignumWallenberg professor i Social and Ethical Artficial Intelligence, Umeå Universitet och vetenskaplig direktör av WASP-HS (Humanities and Society).

Fredrik Heintz, AI-forskare vid Linköpings Universitet, föreståndare för forskarskolan inom WASP, och medlem av EU-kommissionens expertgrupp inom AI. Han vill se en ännu bredare AI-satsning inom Europa för att verkligen sätta människan i centrum för AI-utvecklingen.

Moderator är Paulina Modlitba, som har en bakgrund inom teknik, bl a från MIT. Hon har länge arbetat för att driva på innovation, förändring och digitalisering i olika form och sammanhang.

 Seminariet hålls på engelska.

 

Kontaktinformation

Linda Olsson
Projektledare
Telefon 08-791 29 06

Så kan du påverka

Dela

Genom att dela detta seminarium i ditt nätverk hjälper du oss att lyfta dessa viktiga samhällsfrågor.

Delta

Genom att delta i seminariet ökar vi tillsammans vår kunskap i dessa viktiga samhällsfrågor.