Lärare – världens viktigaste framtidsjobb

Lärare är ett av samhällets viktigaste yrken och rankas i arbetsmarknadsprognoser som ett framtidsyrke. Men varför skildras läraryrket huvudsakligen utifrån ett krisnarrativ, men sällan som ett framtidsyrke? IVAs projekt Skola i tiden inleder i år Lärarscenen på Bokmässan i Göteborg.

Skola i tiden deltar i samtal på Bokmässans Lärarscen den 24 september.

Bokmässan, Lärarscenen
Hitta hit
Fredag den 24 september 2021 09:00 - 09:30

Lärare är ett av samhällets viktigaste yrken och rankas i arbetsmarknadsprognoser som ett framtidsyrke. De senaste åren har allt större kritik riktats mot nuvarande ordning där Bullshit jobs (David Graeber) – jobb som varken gör samhället bättre eller upplevs meningsfullt av yrkesutövarna – ofta är mer välbetalda och har högre status än samhällsbärande yrken.

Välkommen till ett samtal där vi bland annat diskuterar om vi befinner oss i en brytpunkt för en uppvärdering av samhällsbärande yrken. Och varför läraryrket huvudsakligen skildras utifrån ett krisnarrativ, men sällan som ett framtidsyrke.

Medverkande: Åsa Fahlén, ordf. i Lärarnas Riksförbund och Elisabet Nihlfors, professor i pedagogik inriktn. ledarskap.

Moderator: Eva Lundgren, projektledare Skola i tiden, Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien.

Läs mer här!

När: Fredag den 24 september
Tid: 09:00-09:30
För att ta del av samtalet bokar du via Bokmässans Lärarscen

Bokmässan
Bokmässan är årets viktigaste litteraturhändelse, en mittpunkt för svensk bokutgivning och en naturlig mötesplats för skola och bibliotek. På grund av coronapandemin blir årets mässa en helt ny typ av evenemang där de stora mässhallarna i Svenska Mässan byggs om till moderna tv-studior med plats för fysisk studiopublik, samtidigt som fjolårets succé, Bokmässan Play, fortsätter att utvecklas för den digitala publiken. Precis som på en ”vanlig” fysisk Bokmässa kommer det också på årets hybridmässa finnas ett flertal scener där besökarna kan ta del av olika program och aktiviteter.

Lärarscenen
Lärarscenen ger inspiration och fortbildning till alla som jobbar i skolan och är till för dem som älskar lärande, skola och utbildning. Programmets utvecklande och tankeväckande föreläsningar, analyser, samtal och seminarier vänder sig till lärare, studie- och yrkesvägledare och den intresserade allmänheten. Lärarscenen arrangeras torsdag och fredag av Lärarnas Riksförbund.

Skola i tiden
Skola i tiden är ett långsiktigt projekt från IVA med syfte att främja svenska skolans utveckling så den möter elevernas och samhällets långsiktiga kunskapsbehov, samt säkerställer Sveriges position som kunskapsnation. Fokus är grund- och gymnasieskolan, med betoning på grundskolan. Läs mer om Skola i tiden!

 

 

Kontaktinformation

Helena Mehra
Kommunikationsansvarig Forskning & Utbildning
Telefon Tel: 08-791 29 42

Så kan du påverka

Dela

Genom att dela detta seminarium i ditt nätverk hjälper du oss att lyfta dessa viktiga samhällsfrågor.

Delta

Genom att delta i seminariet ökar vi tillsammans vår kunskap i dessa viktiga samhällsfrågor.