Studiebesök på Barsebäcksverket

Följ med IVA Syd på ett besök på Barsebäcksverket. Vi får information om vad som hänt sedan stängningen och om vilka förberedelser och åtgärder som nu sker inför en kommande demontering. Besöket avslutas med en rundvandring i kraftverket där det finns unika möjligheter att på nära håll följa processen i ett kärnkraftverk.

Välkommen till ett studiebesök med IVA Syd. Foto: Jorchr/Wikipedia

Kraftverksvägen 150, Barsebäck
Hitta hit
Onsdag den 31 maj 2017 16:30 - 20:00

Bokningen är stängd

Bokningen är stängd

Barsebäck 1 stängdes den 30 november 1999 efter en uppgörelse mellan staten, dåvarande Sydkraft och Vattenfall. Barsebäck 2 stängdes den 31 maj 2005 efter en liknande uppgörelse.

Barsebäck Kraft AB ska vara vägledande i planering och genomförande av ett kärnkraftverks avveckling och ett föredöme i säkerhet, miljöpåverkan och effektivt nyttjande av resurser. Nu arbetar man med servicedrift, vilket innebär att ta hand om anläggningen och genomföra projekt för att förbereda rivning på ett säkert och kostnadseffektivt sätt. Barsebäck har också en affärsverksamhet där man exempelvis säljer material, kunskap och utbildningar. Sedan januari 2016 är Barsebäck Kraft AB ett helägt bolag till Sydkraft Nuclear Power AB och ingår i Uniperkoncernen.

 

Program

16.30
Samling i Informationscentrum precis utanför grindarna till kraftverket. P-platser finns direkt före lokalen. OBS Medtag legitimation för ID-kontroll.

Åsa Carlson, vd Barsebäck Kraft, hälsar välkommen och presenterar programmet.

Barsebäcksverket - Från start till stängning – en historisk betraktelse från en som var med från början till tiden efter
Leif Öst, tidigare vd Barsebäck Kraft

Barsebäcksverket idag – vad gör vi nu och vad händer sen?
Åsa Carlson, vd Barsebäck Kraft

Frågor och diskussion

18.00           
Kaffe och lätt förtäring

Rundvandring i kraftverket

19.45           
Samling Informationscentrum och avslutning

 

Anmälning och restriktioner

Buss kommer att avgå kl. 15.20 från Malmö C (Östra Vallgatan, Frans Suell Statyn) och kl. 15.50 från Lund C (Bangatan, Turistbusshållplats). Efter studiebesöket återvänder buss till Malmö och Lund. 

Observera att antalet besökare är begränsat. Först till kvarn med anmälning gäller. Anmälan sker på knapp ovan. Mejla samtidigt personnummer till marika.thunberg-petersson@iva.seGiltig fotolegitimation skall medtas och visas vid ankomst.

Observera att rundvandringen innebär en hel del gång i trappor och färd i hiss.

Fotoförbud och avbildningsförbud av anläggningen gäller inom hela anläggningsområdet. Fotoförbud och avbildningsförbud av anläggningen gäller också utanför industriområdet.

 

Kontaktinformation

Marika Petersson
Ekonomiassistent
Telefon 08-791 29 04

Så kan du påverka

Dela

Genom att dela detta seminarium i ditt nätverk hjälper du oss att lyfta dessa viktiga samhällsfrågor.

Delta

Genom att delta i seminariet ökar vi tillsammans vår kunskap i dessa viktiga samhällsfrågor.