Sverige - tillräckligt attraktivt för företagens forskningsanläggningar?

Loading the player...

IVAs Konferenscenter, Grev Turegatan 16, Stockholm
Hitta hit

Tisdag den 6 oktober 2015 17:00 - 19:00

Seminarieplats 0 kr
Mingelbuffé 250 kr

Flera storföretag har dragit ned på sina forskningsanläggningar i Sverige. Vad ligger bakom utvecklingen? Är vi tillräckligt konkurrenskraftiga inom områden som kompetensförsörjning, regelverk, skatter och möjligheterna till samverkan med akademin?

Högteknologiska storföretags forskningsanläggningar är viktiga för Sverige som kunskapsnation. De fungerar också som innovativa nav för regioner och landet som helhet genom sitt samarbete med företag och lärosäten.

  • Vad avgör multinationella företags lokalisering av forsknings- och utvecklingsanläggningar?
  • Hur ska vi locka nya anläggningar och satsningar till Sverige samtidigt som vi undviker att de som finns här läggs ned?
  • Hur ska Sverige bli framgångsrikt i den internationella skönhetstävlingen om att vara mest attraktiva för anläggningarna?

Medverkande: Eva Lindström, statssekreterare Näringsdepartementet, Björn Ekelund, forskningsdirektör, Ericsson, Johan Eklund, professor och vd för Entreprenörskapsforum, Hans Enocson, President & CEO GE Nordic Region, Bengt Gudmundsson, Manager Future Technology, Gas turbines and Plants, Siemens Industrial Turbomachinery, Anna Sandström, Director, Science Relations, AstraZeneca och Martin Wikström, forskningspolitisk expert, IVA.

Moderator: Thomas Malmer, Percipia.

Seminariet arrangeras av IVAs Programråd inför den kommande forskningspropositionen.

Så kan du påverka

Dela

Genom att dela detta seminarium i ditt nätverk hjälper du oss att lyfta dessa viktiga samhällsfrågor.

Delta

Genom att delta i seminariet ökar vi tillsammans vår kunskap i dessa viktiga samhällsfrågor.