Framtiden är kvantum - utvecklingen av kvantdatorer

Kvantteknologin är ett snabbväxande område inom fysiken som innefattar tvärvetenskaplig teknik baserat på kvantmekaniska principer. Kvantdatorer är ett exempel på denna teknologin och de utnyttjar kvanttillståndens egenskaper, som superposition och sammanflätning vilket ger ett paradigmskifte för datortekniken. För vissa typer av problem ger det en extremt överlägsen i beräkningshastighet jämfört med konventionella datorer.

Streamas live

Live-eventet kommer att visas på denna sida. Bilden ovan förvandlas till en spelare när seminariet ska börja, eller uppdatera sidan.

IVA Konferencenter, Grev Turegatan 16, Stockholm
Måndag den 20 februari 2023 16:00 - 18:00

Boka event

Välj aktiviteter på nästa sida

En fullskalig kvantdator har ännu inte utvecklats, men fältet har stor tillväxtpotential och kvantinformationsteknologi anses kunna leda till en ny, spännande framtidsindustri.

Vid seminariet diskuteras möjligheterna och utvecklingen av kvantteknik och kvantdatorer för praktiska tillämpningar. Huvudtalare professor Akira Furusawa kommer att tala om hur man kan använda optisk teknik för att förverkliga kvantdatorer. Professor Per Delsing kommer sen att beskriva hur en kvantdator baserad på supraledande elektronik byggs på Chalmers.

Moderator: Anne Lidgard, IVA Fellow och Senior Advisor på Vinnova

Program och talare

Inledande kommentarer av Tuula Teeri, IVA:s ordförande och Kazuyuki Kuroda, chef för JSPS Stockholmskontor.

Kvantteknik - nu och i framtiden, Mohamed Bourennane, professor vid Stockholms universitet, kvantinformation och kvantoptik.

Optiska kvantdatorer med kvantteleportering, Akira Furusawa, professor, University of Tokyo, RIKEN Center for Quantum Computing.

Kvantdatorer med supraledande kretsar, Per Delsing, IVA Fellow och professor i fysik vid Chalmers tekniska högskola.

Paneldiskussion

Avslutande ord av Noke Masaki, Japans ambassadör i Sverige

18.00 Mingel

The entire seminar is in English.

Kontaktinformation

Emma Nilsson
Koordinator
Telefon 072-0762542

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Nyhetsbrevet Aktuellt från IVA skickas varannan tisdag (udda veckor) och ger dig senaste nytt om vad som händer på IVA - och inbjudningar till alla våra evenemang.

Integritetspolicy

Så kan du påverka

Dela

Genom att dela detta seminarium i ditt nätverk hjälper du oss att lyfta dessa viktiga samhällsfrågor.

Delta

Genom att delta i seminariet ökar vi tillsammans vår kunskap i dessa viktiga samhällsfrågor.