Transportinfrastrukturens styr- och ägarmodeller

Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) bjuder tillsammans med Byggföretagen och InfraSweden in till ett seminarium om transportinfrastrukturens styr- och ägarmodeller. Hur kan organisation, styrning och ägarskap bidra till en effektivare förvaltning och samtidigt stärka näringslivets konkurrenskraft?

Illustration av ny Grenlandsbro. Kredit Rambøll

Näringslivets hus (Wallenbergsalen), Storgatan 19, Stockholm
Hitta hit
Onsdag den 22 februari 2023 13:00 - 14:30

Bokningen är stängd

Bokningen är stängd

Anmäl dig här (länk till anmälan via Byggföretagen)

Anläggningssektorn brottas med låg produktivitet, låg innovationstakt och kostnadsöverskridanden. I Sverige ägs den nationella transportinfrastrukturen av Trafikverket och flera statliga bolag är stora aktörer på området. Undantagen i Sverige är Öresundsbron och Arlandabanan som har andra ägarformer. Internationellt är det inte ovanligt med Offentlig-Privat Samverkan (OPS) där infrastrukturen finansieras, organiseras och ägs av privata aktörer.

Som inspiration presenteras erfarenheter från Nye Veier i Norge, ett bolag som finansieras och ägs av norska staten. Ledningen för bolaget har i uppdrag att utmana etablerade byggnormer och processer i syfte att bygga och förvalta transportinfrastruktur mer effektivt. Behöver Sverige ett liknande initiativ för att komma tillrätta med våra utmaningar?

Medverkande

Francisca Ramsberg, överdirektör Trafikverket, Bjørn Børseth, direktör Nye Veier, Johan Nyström, ekon dr, forskare InfraSweden, Catharina Elmsäter-Svärd, vd Byggföretagen, Per Ling-Vannerus, senior rådgivare Pelmaq.

Värd och moderator: Jonas Eliasson, måldirektör Trafikverket och ledamot av IVA, avdelning Samhällsbyggnad.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Nyhetsbrevet Aktuellt från IVA skickas varannan tisdag (udda veckor) och ger dig senaste nytt om vad som händer på IVA - och inbjudningar till alla våra evenemang.

Integritetspolicy

Så kan du påverka

Dela

Genom att dela detta seminarium i ditt nätverk hjälper du oss att lyfta dessa viktiga samhällsfrågor.

Delta

Genom att delta i seminariet ökar vi tillsammans vår kunskap i dessa viktiga samhällsfrågor.