Trollhättefallen – starten för ny produktionsteknik

Trollhättan är ett fängslande exempel på den industriella omvandlingen i Sverige under de senaste århundradena och Trollhättefallen har varit den största drivkraften i denna process. Välkommen till studiebesök på Innovatum och Produktionstekniskt Centrum i Trollhättan.

Foto: Trsqr/Wikipedia

Innovatum Science Centrum, Åkersjövägen 16, byggnad 60, Trollhättan
Hitta hit
Torsdag den 3 september 2015 16:00 - 19:00

De första slussarna i Trollhättan byggdes i början av 1800-talet. 1847 startade Nohab sin produktion av vattenturbiner och lokomotiv. Nationalkraftverket Oliden kom till på 1910-talet. Redan 1930 tillverkade Nohab flygplansmotorer, en verksamhet som först Volvo övertog och som nu GKN Aerospace driver vidare.

Efter kriget etablerade Saab en bilindustri med som mest cirka 6000 anställda. Idag finns Film i Väst, som är ett regionalt resurscentrum för film och video. Trollhättans fascinerande industrihistoria presenteras på teknik- och naturvetenskapscentret Innovatum Science Park.

Produktionstekniskt Centrum (PTC) som grundades av Innovatum, Högskolan Väst, Saab Automobile och GKN Aerospace 2008 är en mötesplats för forskare, utvecklare och studenter. Här finns metoder för samverkan och en utrustningspark i världsklass för att studera tillverkningsprocesser som skärande bearbetning, additiv tillverkning, termisk sprutning och svetsning.

Studiebesöket vill visa på hur teknisk skicklighet, ingenjörsmannaskap och företagsamhet utvecklat nya områden.

Medverkar gör Ingela Nylander, verksamhetschef och Henrik Olsson, historiker båda vid Innovatum samt Tommy Christensen, verksamhetsansvarig och Kent Andersson, utrustningsansvarig vid Produktionstekniskt Centrum.

Transport: OBS För att underlätta transporten till och från Innovatum kommer en buss att avgå från Chalmers (Chalmers tvärgata, vid Biblioteket) kl. 14:30. Beräknad återkomst cirka kl. 20:00. Kontakta Svante Svensson via e-post, svante@qfood.se, om ni vill åka med i bussen.

Mer info: Kontakta Svante Svensson, tel. 070-649 57 00, e-post svante@qfood.se

Kontaktinformation

Marika Petersson
Ekonomiassistent
Telefon 08-791 29 04

Så kan du påverka

Dela

Genom att dela detta seminarium i ditt nätverk hjälper du oss att lyfta dessa viktiga samhällsfrågor.

Delta

Genom att delta i seminariet ökar vi tillsammans vår kunskap i dessa viktiga samhällsfrågor.