Syftet med dagen är visa vilka otroliga möjligheter som finns för ingenjörer och vad ingenjörer gör för att bidra till en positiv framtidsutveckling. Vi kommer att visa upp spännande innovationer, arrangera prova-på aktiviteter och bjuda på spännande föreläsningar.
Eleverna kommer att träffa forskare och företag inom områden som forensisk teknik (kriminalteknik), framtidens mat, fysik, internet of things, matematik, rymden, hästsport, textil, ultraljud, självkörande bilar, robotar, solceller, medicin mm. Och de kommer att få möjlighet att prata med rymdkändisen Christer Fuglesang.
Vilka får ni träffa?
Christer Fuglesang, astronaut
KTH

Lena Klassén
Polisen

Julie Gold
Chalmers

Kristina Höök
KTH

David J.T. Sumpter
Uppsala universitet

Magnus Karlsteen
Chalmers

Lisa Prahl Wittberg
KTH

Jonas Mårtensson
KTH

Laura Dal Col
Scania

Ginevra Castellano
Uppsala universitet

Lolanda Leite
KTH

Konstantin Erkenswick
Tobii

Cecilia Persson
Uppsala universitet

Michael Malkoch
KTH
Det här får ni uppleva
Föreläsningar
Till rymden och tillbaka – två gånger
Christer Fuglesang kommer att berätta om hur han blev astronaut och hur mycket han behövde träna och förbereda sig. Han kommer att beskriva de två flygningar han gjort till ISS och berätta vad man gör och hur man lever i rymden.
Kan en algoritm coacha ett fotbollslag?
Ni har säkert hört mycket om artificiell intelligens, hur datorer tänker mer och mer som människor. Hur långt är vi från dagen då robotar kan förstå världen lika bra som vi? David kommer att svara på denna fråga med hjälp av en bot (ett datorprogram) som förstår fotboll. David Sumpter, Uppsala universitet, professor i tillämpad matematik.
Kan ingenjörer lösa brott?
Vad ska man bli 'när man blir stor', om man är nyfiken och gillar problemlösning? Lena Klassén berättar om hur hon som ingenjör och forskare nu löser brott åt Polisen. Hur kan man använda forskningsresultat till att hitta brottslingar och att utveckla flyget? Lena ger lite exempel på hur olika tekniker som bildanalys och visualisering kan användas inom kriminalteknik och andra spännande områden.
Kropp & knopp & estetik: bortom glasskärmar - hur blir framtidens digitala interaktion?
Kristina Höök är professorn på KTH som blandar yoga, ridning och design. Kristina kommer visa hur man kan använda rörelse som grund för design och bli kreativ.
Kött på tallriken utan djur?
Kött på tallriken utan djur? Betande djur bidrar en hel del till den växthusgaserna, men kanske kan kött produceras på andra sätt. Julie Gold kommer att berätta om hur man i framtiden kan komma att odla en hamburgare hemma i köket genom att utnyttja den teknik som idag utvecklas för att odla fram konstgjord vävnad och organ för människor. Vi kan odla hjärtvävnad i laboratorier, så varför inte odla muskler från djurens stamceller och använda dem som huvudingrediens i framtidens matprodukter!
Prova-på aktiviteter
Station Hästsport
Hur många hästkrafter kan man generera genom ett hopp och är någon i klassen stark som en häst? Med hjälp av tekniska verktyg kan vi idag göra precisa bedömningar inom ridsporten som gynnar både prestandan och hästens välbefinnande.
Handledare: Magnus Karlsteen, docent Chalmers
Station Medicinsk teknik
Ingenjörsvetenskap och sjukvård går hand i hand. Som läkare och sjukvårdspersonal använder man sig i allra högsta grad av tekniska innovationer för att rädda liv. Här får ni själva chansen att se blodflödet i kroppen med hjälp av ultraljudsbilder. Ni får även utforska hur en hjärt-lungmaskin fungerar och simulera ett blodflöde.
Handledare: Lisa Prahl Wittberg, lektor KTH
Station Självkörande bil
Framtiden är här! Utvecklingen av självkörande bilar går som en raket och snart kommer vi att ha självkörande bilar på våra gator. Ta möjligheten att testa hur denna teknik fungerar med hjälp av en plattform framtagen av Integrated Transport Reseach Lab (ITRL).
På Scania utvecklas just nu den teknik som behövs för självkörande fordon. Vi kommer visa upp ett forskningsfordon, och besökarna kommer få uppleva hur fordonet ser sin omgivning.
Handledare: Jonas Mårtensson, lektor KTH och Laura Dal Col, dr Forskning och utveckling, Scania
Station Sociala robotar
Har ni någonsin träffat en riktig robot? Nu har ni chansen! Vi har som mål att utveckla robotar som kan lära sig attkommunicera med människor på ett socialt sätt. Men innan robotarna kan fungera i våra hem behöver de lära sig mycket. Upptäck vad de kan göra idag och vad de behöver bli bättre på, och bli del av robotarnas framtida utveckling. Ginevra Castellano, Uppsala universitet, universitetslektor i visuell information och interaktion.
Handledare: Ginerva Castellano, lektor Uppsala universitet, Lolanda Leite, biträdande lektor KTH och Konstantin Erkenswick, Tobii
Station Reservdelar till kroppen
Kan man 3D-printa reservdelar till människokroppen? Det kan ni få svar på, och kanske även testa själva tillsammans med ingenjörer och forskare med kunskap inom mekanik, materialkemi, biologi och medicin. Cecilia Persson, Uppsala universitet, professor i tillämpad materialvetenskap.
Handledare: Cecilia Persson, professor Uppsala universitet och Michael Malkoch, professor KTH
Station Solceller
Hur stark är solen? Hur stor solcell går det åt för att ladda en smartphone? Här får du själv sätta ihop och testa en solcellsmodul och prata med solcellsforskare från Uppsala universitet.
Handledare: Marika Edoff, professor Uppsala universitet
Program
Dokument
Här kommer du inom kort att hitta dokument och handledningar som du har glädje av inför ditt besök.
Dagen arrangeras i samarbete med:
Tekniska museet är ett science center och Sveriges största tekniska museum. Här kan du utforska utställningar med kluriga utmaningar och inspirerande fakta och experimentera dig till nya smarta idéer. Tekniska museet har workshops och visningar för skolan – från förskolan till och med gymnasiet. Museet ordnar också fortbildningar i bland annat programmering och inspirationskvällar för lärare.
