Upplev, upptäck, utforska – som en ingenjör

Varför blev Christer Fuglesang astronaut? Hur fungerar självkörande bilar? Går det att skriva ut reservdelar till människokroppen med en 3D-skrivare? Det och mycket mer får närmare 600 sjundeklassare utforska tillsammans med en egen uppfinnarguide när IVA och Tekniska museet bjuder in till upptäckardag.
Bild_Skiss-01-01.jpg

Syftet med dagen är visa vilka otroliga möjligheter som finns för ingenjörer och vad ingenjörer gör för att bidra till en positiv framtidsutveckling. Vi kommer att visa upp spännande innovationer, arrangera prova-på aktiviteter och bjuda på spännande föreläsningar.

Eleverna kommer att träffa forskare och företag inom områden som forensisk teknik (kriminalteknik), framtidens mat, fysik, internet of things, matematik, rymden, hästsport, textil, ultraljud, självkörande bilar, robotar, solceller, medicin mm. Och de kommer att få möjlighet att prata med rymdkändisen Christer Fuglesang.

Vilka får ni träffa?

Bild på Christer Fuglesang

Christer Fuglesang, astronaut
KTH

 

Bild på Lena Klassen

Lena Klassén
Polisen

Bild på Julie Gold

Julie Gold
Chalmers

Bild på Kristina Höök

Kristina Höök
KTH

Bild på David Sumpter

David J.T. Sumpter
Uppsala universitet

Bild på Magnus Karlsteen

Magnus Karlsteen
Chalmers

Bild på Lisa Prahl

Lisa Prahl Wittberg
KTH

Bild på Jonas Mårtensson

Jonas Mårtensson
KTH

Bild på Per Sahlholm

Laura Dal Col 
Scania

Bild på Ginevra Castellano

Ginevra Castellano
Uppsala universitet

Bild på Lolanda Leite

Lolanda Leite 
KTH

Bild på Konstantin Erkenswick

Konstantin Erkenswick 
Tobii

Bild på Cecilia Persson

Cecilia Persson
Uppsala universitet

Bild på Michael Malkoch

Michael Malkoch 
KTH

Bild på Cecilia Persson

Marika Edoff
Uppsala universitet

 

 

Det här får ni uppleva

Föreläsningar

bild rymden

Till rymden och tillbaka – två gånger

Christer Fuglesang kommer att berätta om hur han blev astronaut och hur mycket han behövde träna och förbereda sig. Han kommer att beskriva de två flygningar han gjort till ISS och berätta vad man gör och hur man lever i rymden.  

Kan en algoritm coacha ett fotbollslag?

Ni har säkert hört mycket om artificiell intelligens, hur datorer tänker mer och mer som människor. Hur långt är vi från dagen då robotar kan förstå världen lika bra som vi? David kommer att svara på denna fråga med hjälp av en bot (ett datorprogram) som förstår fotboll. David Sumpter, Uppsala universitet, professor i tillämpad matematik.

bild kriminologi

Kan ingenjörer lösa brott?

Vad ska man bli 'när man blir stor', om man är nyfiken och gillar problemlösning? Lena Klassén berättar om hur hon som ingenjör och forskare nu löser brott åt Polisen. Hur kan man använda forskningsresultat till att hitta brottslingar och att utveckla flyget? Lena ger lite exempel på hur olika tekniker som bildanalys och visualisering kan användas inom kriminalteknik och andra spännande områden.

Kropp & knopp & estetik: bortom glasskärmar - hur blir framtidens digitala interaktion?

Kristina Höök är professorn på KTH som blandar yoga, ridning och design. Kristina kommer visa hur man kan använda rörelse som grund för design och bli kreativ. 

köttfritt kött

Kött på tallriken utan djur?

Kött på tallriken utan djur? Betande djur bidrar en hel del till den växthusgaserna, men kanske kan kött produceras på andra sätt. Julie Gold kommer att berätta om hur man i framtiden kan komma att odla en hamburgare hemma i köket genom att utnyttja den teknik som idag utvecklas för att odla fram konstgjord vävnad och organ för människor. Vi kan odla hjärtvävnad i laboratorier, så varför inte odla muskler från djurens stamceller och använda dem som huvudingrediens i framtidens matprodukter!

 

Prova-på aktiviteter

Station Hästsport

Hur många hästkrafter kan man generera genom ett hopp och är någon i klassen stark som en häst? Med hjälp av tekniska verktyg kan vi idag göra precisa bedömningar inom ridsporten som gynnar både prestandan och hästens välbefinnande.  

Handledare: Magnus Karlsteen, docent Chalmers

Station Medicinsk teknik

Ingenjörsvetenskap och sjukvård går hand i hand. Som läkare och sjukvårdspersonal använder man sig i allra högsta grad av tekniska  innovationer för att rädda liv. Här får ni själva chansen att se blodflödet i kroppen med hjälp av ultraljudsbilder. Ni får även utforska hur en hjärt-lungmaskin fungerar och simulera ett blodflöde.

Handledare: Lisa Prahl Wittberg, lektor KTH

Station Självkörande bil

Framtiden är här! Utvecklingen av självkörande bilar går som en raket och snart kommer vi att ha självkörande bilar på våra gator. Ta möjligheten att testa hur denna teknik fungerar med hjälp av en plattform framtagen av Integrated Transport Reseach Lab (ITRL). 

På Scania utvecklas just nu den teknik som behövs för självkörande fordon. Vi kommer visa upp ett forskningsfordon, och besökarna kommer få uppleva hur fordonet ser sin omgivning. 

Handledare: Jonas Mårtensson, lektor KTH och Laura Dal Col, dr Forskning och utveckling, Scania

sociala robotar

Station Sociala robotar

Har ni någonsin träffat en riktig robot? Nu har ni chansen! Vi har som mål att utveckla robotar som kan lära sig attkommunicera med människor på ett socialt sätt. Men innan robotarna kan fungera i våra hem behöver de lära sig mycket. Upptäck vad de kan göra idag och vad de behöver bli bättre på, och bli del av robotarnas framtida utveckling. Ginevra Castellano, Uppsala universitet, universitetslektor i visuell information och interaktion.

Handledare: Ginerva Castellano, lektor Uppsala universitet, Lolanda Leite, biträdande lektor KTH och Konstantin Erkenswick, Tobii

reservdel kropp

Station Reservdelar till kroppen

Kan man 3D-printa reservdelar till människokroppen? Det kan ni få svar på, och kanske även testa själva tillsammans med ingenjörer och forskare med kunskap inom mekanik, materialkemi, biologi och medicin. Cecilia Persson, Uppsala universitet, professor i tillämpad materialvetenskap.

Handledare: Cecilia Persson, professor Uppsala universitet och Michael Malkoch, professor KTH

solceller

Station Solceller

Hur stark är solen? Hur stor solcell går det åt för att ladda en smartphone? Här får du själv sätta ihop och testa en solcellsmodul och prata med solcellsforskare från Uppsala universitet.

Handledare: Marika Edoff, professor Uppsala universitet

 

Program

 

Dokument

Här kommer du inom kort att hitta dokument och handledningar som du har glädje av inför ditt besök.

 

Dagen arrangeras i samarbete med:

logo tekniska museet

Tekniska museet är ett science center och Sveriges största tekniska museum. Här kan du utforska utställningar med kluriga utmaningar och inspirerande fakta och experimentera dig till nya smarta idéer. Tekniska museet har workshops och visningar för skolan – från förskolan till och med gymnasiet. Museet ordnar också fortbildningar i bland annat programmering och inspirationskvällar för lärare.

 

 

 

Kontaktinformation

Per Hjertén
Projektledare
Telefon 073-712 32 86