För att förstå attityder till vetenskap behöver vi ta hänsyn till individers samlade kunskaper. Det handlar om förmågor, attityder, beteenden och sociala kontakter såsom familj/vänner med nära anknytning till forskning och vetenskap.
Hur kan vi utifrån begreppet vetenskapligt kapital koppla samman de naturvetenskapliga ämnena i skolans undervisning till ungas intressen och vardag?
Medverkande:
Anna Danielsson, professor i naturvetenskapsämnenas didaktik på Stockholms universitet, som tillsammans med professor Louise Archer forskat kring vetenskapligt kapital.
Cecilia Ekstrand, senior pedagog och programutvecklare på Tom Tits Experiment där man arbetar systematiskt för att fler barn och unga ska få positiva attityder till och känna att naturvetenskap och teknik är för dem.
Framtidens kunskapssamhälle är ett projekt från Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) för att uppmuntra barn och unga till lustfyllt lärande samt stärka ungas förmåga att värdera information och fatta vetenskapligt grundade beslut. Framtidens kunskapssamhälle är finansierat med anslag från Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse samt bidrag till IVAs jubileumsinsamling 2019.
