WASP – forskningsmiljarder till digitalisering av industrin

Loading the player...

Seminarium med IVAs avdelning för Elektroteknik. Foto: Göran Billeson

  • IVA Konferenscenter, Grev Turegatan 16, Stockholm
    Hitta hit

  • Tisdag den 20 september 2016 17:30 - 18:30

  • Seminarium 0 kr
    Middag 400 kr

Bokningen är stängd

Förra året lanserades några riktigt stora forskningssatsningar på digitalisering av svensk industri. Störst är Wallenberg Autonomos Programme (WASP). Vad innebär satsningen? Vilka resultat kan vi förvänta oss?

Stora satsningar görs runt om i världen på autonoma system och mjukvaruutveckling. Uppmärksamheten är stor kring självkörande bilar och produkter som kan producera sig själva. Men samtidigt går utvecklingen snabbt inom viktiga områden som smarta energisystem, intelligenta och resurseffektiva transportsystem, kvalificerat beslutsstöd och system som möjliggör räddningsinsatser i katastrofområden dit människor har svårt att nå.

Målsättningen med WASP är är att skapa fördelar för svensk industri genom excellent forskning. Det är Sveriges enskilt största forskningsprogram någonsin. Budgeten är på totalt 1,8 miljarder kronor  med Wallenbergstifelsen som huvudfinansiär. Programmet innefattar:

  • Forskning om hur autonoma system samverkar med människor
  • Hur systemen kan anpassa sig till sin omgivning genom sensorer, information och kunskap
  • Hur  intelligenta system-av-system byggs upp

Vid seminariet medverkar programdirektören för WASP-programmet, professor Lars Nielsen, Karl-Henrik Johansson, professor KTH och  Fredrik Gustafsson, professor Linköpings universitet som tillsammans belyser nuläge och framtidsplaner för olika delar av programmet. Seminariet ger därmed en god översikt över autonoma system, ett teknikområde med stora möjligheter för svensk industri och som kommer att påverka samhällsutvecklingen i grunden. 

Så kan du påverka

Dela

Genom att dela detta seminarium i ditt nätverk hjälper du oss att lyfta dessa viktiga samhällsfrågor.

Delta

Genom att delta i seminariet ökar vi tillsammans vår kunskap i dessa viktiga samhällsfrågor.