Metaller och mineral – nycklar till den gröna omställningen

Den gröna omställningen förutsätter ökad tillgång på en rad strategiska metaller och mineral. Inte minst pandemin och Ukraina-kriget har visat på sårbarheten i dagens värdekedjor. Idag kontrolleras viktiga delar i dessa av länder utanför Europa.

IVA Konferenscenter, Grev Turegatan 16, Stockholm eller online
Fredag den 17 mars 2023 10:00 - 15:00

Bokningen är stängd

Bokningen är stängd

Nu lanserar IVA projektet Vägval för metaller och mineral. Projektets huvudfråga är hur Sverige och Europa på ett hållbart sätt ska säkerställa tillgången på viktiga metaller och mineral för den gröna omställningen. Tillgången i Europa är god, men vägen till utvinning är lång och fylld av utmaningar. Vid lanseringsseminariet medverkar:

  • Rod Eggert, vice ordförande för Critical Minerals Institute, som ur ett globalt perspektiv sammanfattar förutsättningarna för utvinning av och internationell handel med metaller och mineral.
  • Peter Handley,  Head of Unit, European Commission, DG GROW, som presenterar centrala delar av den för Europa så viktiga Raw Materials Act.
  • Peter Buchholz, chef för Deutsche Rohstoff Agentur (DERA), som diskuterar utmaningarna för EU och Europa ur ett tyskt perspektiv.
  • Matti Hietanen, vd för Finnish Mineral Group, som ger en överblick över hur Finland arbetar med frågeställningar kring metaller och mineral och den gröna omställningen
  • I den avslutande debatten ligger fokus på utmaningarna att hantera intressekonflikter och geopolitiska kring utökad utvinning och gruvdrift. Medverkar gör Ibrahim Baylan, tidigare näringsminister, Åsa Hill, jurist, LRF, Louise Karlberg, chef Skog och jordbruk, Naturskyddsföreningen, Anna Kumpula, ordförande, Georange, och Maria Sunér, vd, Svemin.
  • Projektet presenteras av styrgruppens ordförande Elisabeth Nilsson, före detta landshövding och ordförande för KK-stiftelsen, tillsammans med ordförande i projektets tre arbetsgrupper: UtvinningKerstin Konradsson, styrelseledamot Sibelco, tidigare President Boliden Smelters; Cirkulära flöden, Mikael Dahlgren, forskningschef ABB; och Samhälle, Gert Nilsson, teknisk direktör, Jernkontoret.
  • Moderator: Erika Ingvald, medlem av projektets styrgrupp och enhetschef SGU.

Efter lanseringsseminariet samlas projektets styr- och arbetsgruppsmedlemmar till en gemensam workshop.

Här hittar du mer information om projektet.

Kontaktinformation

Karin Byman
Enhetschef
Telefon 070-574 70 72

Så kan du påverka

Dela

Genom att dela detta seminarium i ditt nätverk hjälper du oss att lyfta dessa viktiga samhällsfrågor.

Delta

Genom att delta i seminariet ökar vi tillsammans vår kunskap i dessa viktiga samhällsfrågor.