Studiebesök på Designhögskolan, Umeå universitet

Välkommen till studiebesöket på Designhögskolan, Umeå universitet. Vi kommer att besöka olika delar av verksamheten inom Designhögskolan, Sliperiets innovationsmiljöer och Interactive Institute.

Designhögskolan Umeå universitet, Östra Strandgatan 30, Umeå
Hitta hit
Torsdag den 15 september 2016 10:00 - 18:00

Bokningen är stängd

Bokningen är stängd

Umeå är en expansiv stad med 120 00 invånare och siktet inställt på 200 000 år 2050. Kommunen är en av Sveriges främsta tillväxtregioner med 600 nya företag per år och ett näringsliv inriktat mot främst bioteknik, medicin, miljö, energi och IT.

Universitetssjukhuset är också en viktig motor för utvecklingen tillsammans med Umeå universitet, som med sina 31 500 studenter är Sveriges femte största. Inom IT-området händer det många spännande saker i Umeå och IVA inbjuder nu till ett exklusivt besök på temat ”Digitalisering”. Vi får ta del av ett omfattande program med visningar och smakprov från verksamheten inom Designhögskolan, Sliperiets innovationsmiljöer och Interactive Institute.

Vi får även lyssna på ett antal presentationer av nya projekt inom bland annat Additiv tillverkning, energieffektivisering, simulering och en satsning ihop med Volvo Lastvagnar. Besöket avslutas med mingel och samtal  med lokala aktörer kring näringslivsutveckling.

Varmt välkomna!

Monica Bellgran, avdelningsordförande              Ingrid Jansson, avdelningssekreterare

Program

08.15 Avresa från Stockholm 

10.00 Designhögskolan, Konstnärligt campus  (inkl. kaffe)

11.30 Lunch med korta presentationer i Stage Box, Sliperiet

 • Välkommen till Sliperiet, Marlene Johansson, föreståndare Sliperiet 
 • Hur Umeå universitet öppnar upp sina innovationsmiljöer genom Sveriges första FabLab. Linnea Dimitrou, konstnärlig ledare, Sliperiet
 • Digital fabrication och innovation, Katrin Holmqvist Sten, biträdande föreståndare, Sliperiet, Mikael Wiberg, professor informatik 
 • Branschföreningen Svensk additiv tillverkning, SVEAT, Mats Falck
 • Företagsforskarskolan vid Umeå universitet, Benkt Viklund 

13.00 Simulering och digitalisering

 • Kenneth Bodin, Algoryx AB, Martin Servin, UMIT Research Lab

13:30 Mätning av värmeförlust från byggnader

 • Thomas Olofsson, professor i energieffektivisering, Inst. för tillämpad fysik och elektronik, presenterar en ny metod för mätning av värmeförlust från byggnader. Syftet med metodiken är att göra det möjligt att mäta och avbilda värmeflödet (W/m2) från ytan på en byggnads klimatskal. Tekniken baseras på termografering. I projektet reduceras den största felkällan ”konstanten för konvektiv värmeöverföring”, och därefter demonstreras fältmätningar.

13.45 Strategiskt samarbetsavtal mellan Volvo Lastvagnar och Umeå universitet

 • Kent Sundberg, Manager Engineering support and IT samt koordinator hos Volvo Lastvagnar presenterar vinsterna med samarbetet ur deras perspektiv. Han berättar också lite om planerna för Volvo Umeverkens Cab Competence Center, bland annat det digitala måleriet.

Förflyttning till plan 3 Sliperiet:

14.15 +Project

 • Ambra Trotto, Ph.D universitetslektor Arkitektur, studio director Interactive Institute Med avstamp i den nationella forsknings- och innovationsagendan för additiv tillverkning som Umeå universitet koordinerat, samlar Sliperiet akademiska partner och regionens företag för att skapa ett starkt innovationscentrum runt 3D-utskriven arkitektur och framtidens digitaliserade- trä och byggindustri.

14.45 Visning av Sliperiets 3DLab och SoftLab vid Sliperiet

 •  3D scanning, 3D print och nya material, Lars Isaksson, forskningsingenjör, 3DLab
 • Digitalisering av mode och wearable tech, Emma Ewadotter, producent, SoftLab 

15.30 Avdelningsmöte avdelning I. 


17.00 Lätt måltid och samtal med företrädare för Umeå Näringslivsservice, InfoTech Umeå och några företag om innovation och tillväxt i en stad som Umeå.


18.15 ca Transport till flygplats


19.10 Avresa till Stockholm

 

Kontaktinformation

Ingrid Jansson
Akademikoordinator
Telefon 08-791 29 92

Så kan du påverka

Dela

Genom att dela detta seminarium i ditt nätverk hjälper du oss att lyfta dessa viktiga samhällsfrågor.

Delta

Genom att delta i seminariet ökar vi tillsammans vår kunskap i dessa viktiga samhällsfrågor.