Månadsbrev december 2020

Hejsan,

Årets sista månad och dags för det sista månadsbrevet detta märkliga år. När jag tittar tillbaka på vad vi gjort inom IVAs områden Kunskap och Entreprenörskap måste jag ändå imponeras över hur mycket som hänt och hur mycket som kunnat genomföras i enlighet med plan – trots Coronapandemin. Det är en väldig trygghet och tillfredsställelse att båda våra långsiktiga satsningar kan jobba på i förvissning om att det finns en långsiktig finansiering som möjliggör alla de aktiviteter som genomförs och planeras. Under december månad har vi haft glädjen att återrapportera till några av er, i digitala möten, och berätta mer i detalj om vad respektive tema gör och planerar för framåt. Alla som är med och bidrar till IVAs jubileumsfond har förstås denna möjlighet, och vill du ha en återkoppling så är det bara att du hör av dig till mig så ordnar vi det när helst det passar.

Här kommer några exempel på aktiviteter genomförda under december månad: 

Vinnarna av Tekniksprånget Challenge är korade. I denna pilotomgång deltog tio lag som alla fick ta sig an uppdraget att hitta en lösning som bidrar till hållbara transporter. Det vinnande bidraget är tågvagnen RoRo-Turn som möjliggör för lastbilar med gods att enkelt köra upp på tågvagnen och åka vidare med tåg. Bakom idén står fem ungdomar som praktiserar hos olika arbetsgivare på olika platser i Sverige. Juryns ordförande Jenny Sandahl från Teknikföretagen levererade motiveringen: ”Idén har stor potential att minska godstransporters negativa effekter på både klimat och miljö samt bidra till ökad trafiksäkerhet. Juryn bedömer att idén har hög genomförbarhet och är möjlig att skapa med väletablerade tekniska komponenter.”

Vinnaren i E-kampen blev klass 9G på Fågelbacksskolan i Malmö som tog hem vinsten med affärsidén Bee Reflective – annorlunda och kreativa reflexer som ska öka synligheten i trafiken. Juryn var mycket imponerad av vad de tre tjejerna Tindra de Sousa, Yasamin Bakhshali Zadeh Shadkam Sohrabi och Mariam Mikhasom hade åstadkommit på två dagar, motiveringen lyder: ”Bee Reflective har identifierat ett viktigt problem, med synligheten i trafiken men lagt fokus på varför användandet av reflexer är låg. Man har sedan tacklat problemet genom att ta fram produkter som blandar både stil och funktion. Bee reflectives reflekterande produkter kan användas på många olika sätt och bara fantasin sätter gränser för vilka produkter som kan tas fram. Deras sätt att sätta ord på sitt lärande visar att de har förståelse för entreprenörskapets många sidor och att det är människan bakom företaget som är det viktigaste. Juryn är imponerad av att de har ”check i alla boxar ” för ett framgångsrikt företagande!” Ni kan se tjejerna berätta om sitt arbete här.

Med denna lilla uppdatering återstår det bara för mig att önska dig och de dina en fin avslutning på året och det är min förhoppning att 2021 blir ett bättre år för oss alla och världen. 

Ta hand om dig, håll avstånd och tvätta händerna.

GOD JUL och GOTT NYTT ÅR!

Katarina

Kontaktinformation

Katarina Mellström
Verksamhetsansvarig
Telefon 070-309 22 50