Månadsbrev februari 2020

De senaste uppdateringarna kring IVAs fundraisingarbete från Katarina Mellström, Senior Director på IVA.
201901-iva-100ar-1200x675px-b.jpg

Hejsan,

Den 20 februari hade vi IVAs kick-out med anledning av att vårt jubileumsår nu är formellt avslutat. Det var roligt att flera av er kom och firade med oss och det är med stor glädje jag kan konstatera att insamlingen till IVAs jubileumsfond, som ni alla så vänligt bidragit till, resulterade i totalt 294 327 952 kronor. Jag väntar dessutom på besked från ytterligare två givare vilket gör att vi med största sannolikhet når vårt mål om 300 miljoner kronor!

Pengarna gör att alla aktiviteter inom våra teman ”Kunskap i världsklass” och ”Entreprenörskap för framtiden” kan genomföras som planerat de närmaste tio åren. Åter igen varmt tack till er alla!

Jag vänder nu mitt fokus mot IVAs andra två teman; ”Människa-Teknik-Samhälle” och ”Klimat-Resurser-Energi”, för att försöka säkra den långsiktiga finansieringen också för dessa områden. Ni kommer att få en broschyr skickad till er med post och förutom att vi redogör för de aktiviteter ni är med och bidrar till, beskriver vi här vad IVA vill åstadkomma långsiktigt inom dessa aktuella och för Sverige och världen viktiga områden. Vill ni veta mer om detta – hör gärna av er till mig!

IVA är en av flera samarbetspartners till den internationella konferensen researchED som arrangeras 14 mars i Haninge. researchED är en lärarledd gräsrotsrörelse som startade i Storbritannien för 13 år sedan av läraren Tom Bennett. Tom saknade ett forum där lärare, forskare och politiker kunde mötas och tillsammans diskutera utbildningsfrågor med stöd i forskningen. Sedan 2013 har researchED vuxit till en internationell företeelse där många av världens främsta utbildningsforskare deltar tillsammans med lärare, politiker och beslutsfattare. I dag arbetar Tom som bl.a. rådgivare till det brittiska utbildningsdepartementet. 575 personer är anmälda till researchED i Haninge. Biljetterna, som säljs för en symbolisk summa, tog slut snabbt och många står på väntelistan. IVA är mycket glada för detta samarbete, då det är ett bra tillfälle för oss att stärka vårt nätverk inom skolområdet. Bland annat kommer vi kunna sprida information om vårt program Junior Academy och IVAs arbete inom skolan.

För mer information om researchED Haninge, vänligen se:

https://researched.org.uk/event/researched-haninge-2020/

I Junior Academy arbetar ungdomar från hela världen i multinationella lag för att lösa våra globala utmaningar. En av höstens utmaningar hette Intelligent Homes & Health och handlade om att integrera digital preventiv hälsovård i hemmet. Den designades av experter från AstraZeneca, Chalmers och IVA. 89 internationella lag som samlade mer än 400 ungdomar tävlade i utmaningen. Vinnare blev ett lag bestående av deltagare från Australien, Filippinerna, USA och Sverige. Alice 13 år från Göteborg och Sara 17 år från Stockholm deltog i detta lag som prisades av en jury bestående av bland annat IVA-ledamoten och livsstilsprofessorn Mai-Lis Hellenius.

Utdrag från juryn: ”Deras problemformulering visar på en förståelse för komplexiteten i de stora utmaningarna som hälso- och sjukvården står inför i framtiden, där fokus på prevention är en avgörande framgångsfaktor.", Malena Lau, regionutvecklare, Region Västra Götaland.

I sommar åker vinnarna till New York där de får presentera sin lösning på New York Academy of Sciences tredagarsevent kallat the Global STEM Alliance Summit. I dagarna startade nästa utmaningsrunda för alla deltagare i Junior Academy. Under våren ska ungdomarna, på 60 dagar, designa en klimatneutral transportkedja för att frakta varor på en global marknad. Både vi på IVA och utmaningens sponsor Volvo Group ser mycket fram emot ungdomarnas innovativa och genomarbetade lösningar.

Läs mer här: https://www.iva.se/projekt/junior-academy/hander-nu/

IVAs 100-lista 2020 offentliggörs den 2 mars

IVAs 100-lista som släpptes för första gången 2019 sätter ljuset på aktuell forskning, och underlättar för forskare och företag att hitta varandra och tillsammans skapa innovation och nya affärsmöjligheter. IVAs andra 100-lista kommer att spegla en mångfald av forskningsprojekt och forskarkompetenser från Sveriges lärosäten med affärspotential inom temat hållbarhet. Den första 100-listan fick stor medial uppmärksamhet, och vi hoppas på minst lika stort genomslag för årets lista – inte minst med tanke på hur angelägen hållbarhetsfrågan och efterfrågan på innovationer som kan förbättra världen är. Håll utkik i våra kanaler den 2 mars! 

Det var allt för den här gången. Vi hörs om en månad. Vill du veta mer under tiden så vet du att du bara kan höra av dig till mig när som helst!

Kontaktinformation

Katarina Mellström
Verksamhetsansvarig
Telefon 070-309 22 50