Månadsbrev juni 2019

De senaste uppdateringarna kring IVAs fundraisingarbete från Katarina Mellström, Senior Director på IVA.
201901-iva-100ar-1200x675px-b.jpg

Hejsan,

Några av er kanske redan åtnjuter semester och då hoppas jag ni har det bra. Här kommer månadsbrevet för juni 2019:

Utbildningskonceptet Entreprenör för en dag/e-kampen har gått från pilotprojekt till att i år genomföras i full skala. Intresset har varit jättestort hos skolor runt om i landet och det är nu 188 högstadieklasser som har anmält sig. E-kampen är uppdelad på två dagar där dag 1 handlar om att arbeta fram en affärsidé för att dag 2 gå ut och testa den. Det innebär att efter sommarlovet kommer hela Sverige att fyllas av högstadieelever som provar på att vara entreprenörer för en dag. Det är totalt 4400 högstadieelever spridda över hela Sverige, i 19 regioner, som kommer att ge sig ut för att testa sina idéer. Arbetet leds av läraren som genom en digital portal har tillgång till lärarstöd, utbildningsmaterial, instruktioner m.m. Inga förkunskaper krävs. De två dagarna avslutas med att eleverna spelar in en film där de reflekterar över sitt lärande. De som vill kan sedan tävla med filmen och vinna 30.000 kr till en klassresa. För mer information följ e-kampen på facebook eller läs mer på ekampen.se.

I veckan har IVA stått värd för den stora, internationella konferensen CAETS (The Council of Academies of Engineering and Technological Sciences) som genomfördes i Stockholm med ca 400 deltagare.För er som hade möjlighet att vara med hoppas jag att ni uppskattade alla föredrag och diskussioner lika mycket som jag. Agendan var bred och presentationerna adresserade den övergripande frågan om vilken roll ingenjörsvetenskapen kommer ha i framtiden. Förutom att specifika områden som energi, vatten, klimat, transport, utbildning mm diskuterades behovet av nya affärsmodeller, samarbetsformer och strategier. Kompetens och utbildning för framtidens ingenjörer diskuterades också. IVAs vd Tuula Teeri, värd för konferensen och tillika ordförande för CAETS, kommer att sammanfatta konferensen och sprida informationen i IVAs kanaler och ni kommer också att få tillgång till denna via mig.

En dag innan konferensen startade arrangerade vi inom Kunskapstemat ett seminarium som hette ”Engineers, programmers and scientists of the future”, på IVA. Flera av er deltog men för er andra kan jag berätta att syftet med detta seminarium var att diskutera hur vi ska inspirera och stötta fler unga människor att välja tekniska och ingenjörsvetenskapliga utbildningar. Fokus var, liksom i Veraprojektet, framförallt på tjejer och programmering. Vi fick höra exempel på hur man jobbar med de här frågorna i Danmark och vi fick lyssna till Linda Lukas, ingenjör och barnboksförfattare som bl a skrivit boken ”Hello Ruby” som vänder sig till små barn för att väcka intresset för teknik. Exempel på aktiviteter som bedrivs med frivilliga insatser gavs också från Mattecentrum, NOX Academy, Hello World, IVAs Tekniksprånget och Junior Academy m fl. Om jag försöker mig på att summera seminariet skulle jag säga att för att locka fler till ingenjörsyrket behövs:

  1. Bättre story telling – förebilder, bättre beskrivningar av vad en ingenjör faktiskt gör och vad teknikområdet kan innehålla 
  2. Läraren/utbildarens roll är många gånger helt avgörande för om intresse uppstår hos eleven. Ämneskunniga lärare, med god didaktisk förmåga och med möjlighet att använda för ändamålet speciellt utvecklat material och verktyg betonades.
  3. Det behövs även initiativ utanför det ordinarie utbildningssystemet för ytterligare stöd och stimulans för de som behöver och vill

Efter en vecka av intensiva konferensdagar laddar vi nu om för Almedalen och har du vägarna förbi är du varmt välkommen att lyssna till IVAs olika presentationer och delta på vårt mingel 1 juli mellan 17:00 och 18:50 på Hästgatan 12 i Visby. Vi serverar Gotländska läckerheter och ger dig möjlighet att mingla med representanter från politik, akademi och näringsliv. Hela programmet finns här. 

Sist men inte minst önskar jag er alla en riktigt fin sommar!

Må väl! Katarina

Läs mer om IVAs fundraising.

Kontaktinformation

Katarina Mellström
Verksamhetsansvarig
Telefon 070-309 22 50