Månadsbrev november 2022

Hejsan,

Trots kortvarigt snökaos och ett mörker som kommer tidigare och tidigare på eftermiddagarna jobbar vi oförtrutet vidare inom våra två fokusområden – Kunskap och Entreprenörskap. Under oktober har följande skett:

Prins Daniels Fellowship: I början av november genomfördes ett lyckat skolbesök på Chalmers Ventures och Chalmers entreprenörsskola i Göteborg. Där hölls en inspirationsföreläsning inför studenter och entreprenörer från Chalmers. Stämningen var på topp och engagemanget från publiken var enormt. Prinsen modererade ett scensamtal med inspiratörerna Niklas Adelberth, Klarna och Norrsken Foundation, Caroline Walerud, Volumental, och Anders Forslund, Heart Aerospace, där de samtalade om sina erfarenheter som entreprenörer. Efter lunch väntade rundabordssamtal där ca 30 studenter från Chalmers entreprenörsskola samtalade med inspiratörerna. Detta gav möjlighet till utbyte av erfarenheter och mer djupgående samtal. Senare på eftermiddagen fick vi följa med Anders Forslund, inspiratör och tidigare adept i Prins Daniels Fellowships mentorsprogram, till deras företag Heart Aerospace. Det var otroligt inspirerande att höra dem presentera arbetet med att bygga eldrivna flygplan för reguljärtrafik.

I övrigt sammanställer Prins Daniels Fellowship just nu adeptgruppen för 2023 i mentorsprogrammet som startar efter årsskiftet. Adepterna får en handplockad mentor från näringslivet som ska hjälpa bolaget att växla upp sin verksamhet, och för att stödja entreprenören att utvecklas i sin roll.

Ny strategi för entreprenörskap i skolan: 14 november lanserades Entreprenörskapsakademiens rapport ”Vi utbildar för framtiden nu” vid ett välbesökt seminarium. Uppemot 120 deltagare fanns på plats på IVA, och lika många deltog digitalt. Rapporten innehåller inspel till en ny strategi för entreprenörskap i grund- och gymnasieskolan och togs emot av David Lindberg, statssekreterare hos skolminister Lotta Edholm. Förhoppningen är att rapporten ska vara ett värdefullt bidrag i en återuppväckt diskussion om en ny strategi. Seminariet kan ses i efterhand och rapporten kan laddas ner här

Nu tar både nationella och regionala aktiviteter vid, med avsikten att föra en inkluderande dialog för en kommande implementering av en ny strategi. I början av nästa år inleds en serie regionala möten i hela landet.

Den 24 november presenterade Entreprenörskapsakademien rapportförslagen på Skolverkets nätverksträff för organisationer som arbetar med entreprenörskap i grund- och gymnasieskolan. Totalt deltog 30 representanter för 16 olika organisationer. En diskussion fördes också kring hur organisationerna kan vara delaktiga i den fortsatta processen för att implementera en ny strategi.

Smålandsnoden har skapats utifrån ett samarbete mellan landshövdingarna i Kalmar, Kronoberg och Jönköping. Det övergripande syftet med arbetet har varit att få en nulägesbild av Småland utifrån ett entreprenörskapsperspektiv. I arbetet utgick vi från Entreprenörskapsakademiens fokusområden som är konsten, kulturen och klimatet. De identifierade utmaningarna och möjligheterna tar vi med oss för att prioritera och besluta om vilka vi ska/kan utveckla tillsammans.

8 november genomfördes ett summerande möte. Totalt deltog 20 entreprenörer från olika delar av Småland samt landshövdingarna som också har varit värdar för varsitt möte på residensen i respektive län. Samarbetspartner i projektet har varit Linneakademien.

Avslutningsvis, Save the date!

Inom projektet Framtidens kunskapssamhälle lanseras 17 februari kl 14-16 hela två rapporter. Paxa gärna tiden i din kalender om du är intresserad av vilka kommuner som utmärker sig när det kommer till andel elever som läser naturvetenskaps- och teknikprogrammet på gymnasiet eller vilka kommuner som har störst andel tjejer på teknikprogrammet. Vi tittar på spännande statistik och gör några fallstudier. Dessutom kommer vi att prata om vetenskapligt kapital, en nyckel för att få fler unga att känna att naturvetenskap och teknik är något för dem. 

Det var allt för denna gång.

Jag önskar er en fin början på julmånaden december.

Mvh Katarina

Prenumerera

Nyhetsbrevet Aktuellt från IVA skickas varannan tisdag (udda veckor) och ger dig senaste nytt om vad som händer på IVA - och inbjudningar till alla våra evenemang.

Integritetspolicy