Entreprenör för en dag

I utbildningskonceptet entreprenör för en dag/e-kampen får högstadieelever,  pröva på att starta och driva företag. Syftet är att eleverna ska lära sig om sig själva, sin egen kreativitet samt om företagande och entreprenörskap genom att gå från idé till praktisk handling. Det handlar om att lära entreprenörskap genom att göra entreprenörskap. För de som vill finns även möjlighet att tävla om prispengar till en klassresa.
webbformat Test ekamp2_1.jpg

Entreprenör för en dag är ett koncept för åk 7-9 som är enkelt för lärare att använda och som ger inspiration till både till elever och lärare. Elever får möjlighet att testa idéer i verkligenheten med hjälp av digitala verktyg och pedagogers handledning.

Konceptet går ut på att deltagarna (elever och lärare) under två dagar ska starta och driva ett företag. En övning där elever tillsammans driver ett företag med syfte att lära sig mer om sig själv, stärka klassgemenskapen, utveckla sitt driv och sin självinsikt samt få erfarenhet av entreprenörskap. Med stöd från digital support leder läraren övningen med tydligt fokus på entreprenöriellt lärande. Övningen fungerar ämnesövergripande och kan antingen involvera en hel årskurs eller enstaka klasser.

I övningen ingår ett tävlingsmoment där man tävlar mot andra elever/skolklasser i Sverige. Priset går till hela klassen och består av 30 000 till en klassresa eller liknande.

MTH Utbildning var en av de första skolor som deltog.  För Johanna Örnehag som är rektor och vd för skolan var det självklart att anmäla skolan till E-kampen eftersom konceptets upplägg stämmer väl med skolans inriktning.

– Det var kreativt och utanför boxen. Det var på riktigt, inte på låtsas. Eleverna tvekade inte en sekund innan de ställde upp.

Den korta tiden för genomförandet, två dagar, är utmärkt ansåg Tommy Nilsson, en av de lärare som handlett eleverna.

– Men det är viktigt att göra någonting stort av evenemanget. Eleverna fick verkligen öva entreprenörskap. De växte när de upptäckte att det faktiskt går att åstadkomma mycket på två dagar och att det inte är farligt att göra fel, sa han.

Läs mer om och anmäl dig till entreprenör för en dag/e-kampen.