Generation Ekvation – barn och ungas attityder till kunskap
Vad det är som får människor att vilja lära sig? Vad för slags kunskap skapar mening – både för individ och för att bygga ett hållbart och demokratiskt samhälle? Vad får barn och unga att arbeta stenhårt för att komma framåt? Hur stor roll spelar bakgrund och förutsättningar? Här ger vi en samlad bild över attitydfrågor i stora nationella och internationella skolundersökningar som är utförda de senaste åren.
"Jag tror det är bra och viktigt att misslyckas. För då kan man lyfta och bygga sig upp igen. Om du aldrig misslyckats inser du aldrig vad du kan bli bättre på"
/ Julia 16 år, IVAs ungdomspanel, svarar på frågan om vad som påverkar yrkesdrömmar.
Barn och ungas attityder till kunskap är ett mycket stort område. För att avgränsa arbetet har vi först och främst valt att begränsa oss till resultat från internationella undersökningar med stora urvalsgrupper och som är utförda de senaste åren; PIRLS (Progress in International Reading Literacy Study), TIMSS (Trends in International Mathematics and Science Study) och PISA (Programme for International Student Assessment), samt den återkommande nationella
undersökningen Attityder till skolan som utförs av Skolverket.
IVA avser att så småningom komma fram till konkreta förslag till hur olika aktörer kan bistå med att ännu bättre väcka ungas nyfikenhet och upptäckarglädje. Kunskap och utbildning är en väg för individen att förverkliga sina personliga
drömmar. Det är också nödvändigt att kunskap intar en given plats när världen står inför stora samhällsutmaningar, såsom klimatförändringarna, den globala pandemin och antidemokratiska tendenser.
De flesta undersökningar som rapporten bygger på utfördes innan pandemin slog till år 2020. Den tillvaro vi genomlever, med distansering som ledord för både undervisning och sociala kontakter, täcks inte in av de undersökningar som är insamlade. Det är mycket troligt att ungas attityder till skolan och lärande påverkas av pandemin. I vilken riktning blir intressant att bevaka.
Generation Ekvation, en rapport om ungas attityder till skola, skolämnen och lärande i Sverige, är framtagen av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens (IVA) projekt Framtidens kunskapssamhälle. Projektets vision är ett samhälle där kunskap ger människor möjligheter att bygga en bättre värld för alla. Rapporten är författad i samarbete med den ideella organisationen Vetenskap & Allmänhet.
Nedan kommer du till de olika delarna i rapporten.
För frågor, varmt välkommen att kontakta:
Se webbinariet från 16/3-2021 i samband med lanseringen av rapporten. Ett samtal om hur barn och unga ser på kunskap och hur vi med vetskapen om detta kan resonera kring förutsättningar för lärande. Titta här!
Till pressmeddelande
