Bli mentor i Junior Academy

Vi söker alltid mentorer till Junior Academy! Är du intresserad? Vi tror att du arbetar eller studerar inom ett område kopplat till vetenskap, innovation, utveckling eller lärande.
mentor_real_exempel.jpg

”Det har varit otroligt lärorikt och spännande att följa elevernas arbete. En stor förmån att få vara med på en sådan här resa tillsammans med vetgiriga och drivna ungdomar”

/Tomas Jonsson, lärare och projektledare på Teknikens Hus i Luleå som handlett lag i Junior Academy. Läs mer om hans erfarenhet som mentor här! 

Du behöver kunna kommunicera tydligt på skriven och talad engelska. Det är en fördel men inte ett krav att ha arbetat med vetenskaplig forskning eller i projekt. Det här är ett ideellt uppdrag, men som inte tummar på kvalitén. Den som vill bli mentor går igenom en ansökningsprocess som utförs av vår samarbetspartner New York Academy of Sciences. Ansökningsprocessen ser till att eleverna i programmet möter professionella och hängivna mentorer.

Vetenskaplig forskning är kärnan i programmet, och handlar om att använda sig av vetenskaplig forskningsmetodik för att skapa en trovärdig lösning på ett komplext problem. Deltagarna vägleds genom processen att skapa ett lag, sätta en gemensam kultur och en projektplan.

Bakgrundsläsning, referenser och faktagranskning är centralt för att sedan arbeta fram en lösning genom en idé som kan, testas, analyseras och förfinas. De utmaningar som ungdomarna arbetar på utgår från FNs globala hållbarhetsmål. De är alltid aktuella och verkliga samhällsutmaningar där teknisk innovation kan vara en viktig lösning.

Alla mentorer erbjuds en timmes webbsänd utbildning. Det är upp till mentorn och laget att komma överens om tid och format. En rekommendation är en till två timmar per vecka, i form av till exempel en videochatt samt tillgänglighet för att svara på frågor. Det finns också experter tillgängliga som kan hjälpa till att svara på ämnesspecifika frågor.

”Det jag ser är glädjen och engagemanget som väcks hos båda ungdomarna och hos handledarna. Det blir en personligt utvecklande resa för många och något att vara riktigt stolt över att ha deltagit i”

/ Maja Neiman, projektledare Junior Academy Sverige, IVA

 

Är du intresserad av att bli mentor i Junior Academy? Kontakta:

Om Junior Academy

Junior Academy är ett internationellt vetenskapsprogram som syftar till att uppmuntra ungas nyfikenhet på naturvetenskap och teknik. Programmet erbjuder unga från 13 till 17 år att på sin fritid prova på att arbeta med innovativa lösningar på verkliga samhällsutmaningar. Inriktningen är STEM-relaterade områden (STEM = science, technology, engineering, mathemathics). STEM betyder vetenskap, teknik, ingenjörskonst och matematik. Intresse för dessa ämnen är ofta det som associeras med ingenjörsyrket, där problemlösning är mycket viktigt.

Junior Academy i Sverige är ett samarbete mellan IVA och the New York Academy of Sciences (NYAS). IVAs medverkan är möjlig tack vare huvudsponsorn Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond.