Just nu

Följ vad som händer i Junior Academy, både i Sverige och i det virtuella nätverket.
Fredag 27 september 2019

Rymdfeber och hälsobringande hem i Junior Academys höstutmaningar

I dagarna släpptes Junior Academys utmaningar för höstterminen. Den 17 oktober är det dags för årets deltagare att börja arbeta med någon av: Space eller Intelligent Homes & Health.

Rymdutmaningen Space handlar om att undersöka hur människan kan överleva och leva på främmande planeter, till exempel i kommande resor till Mars. Utmaningen är utformad av the New York Academy of Sciences med stöd från NASA.

Den andra utmaningen Intelligent Homes & Health handlar om hur det intelligenta hemmet kan utformas för att förebygga sjukdom. Vilka folksjukdomar kan undvikas av hälsosensorer i hemmet, och vem hanterar dessa privata och känsliga uppgifter? Utmaningen är utformad av våra svenska företagssponsorer AstraZeneca och Chalmers, tillsammans med oss på IVA.

Kommande dagar släpps mer information om respektive område så att deltagarna kan förbereda sig så mycket som möjligt. Det finns läsning, länkar, videos och mycket mer, på Launchpad. Nu kan ungdomarna hitta kamrater på Launchpad som delar intressen, och som tillsammans gör sig redo att ta sig an en utmaning som ett lag.

Måndag 23 september 2019

Grattis alla antagna!

Stort grattis till de 51 ungdomar från Sverige som blivit antagna till Junior Academy!

Nu väntar nästa spännande steg. Följ instruktionerna från the New York Academy of Sciences för att logga in på plattformen Launchpad. Där kan du presentera dig och börja lära känna de andra ungdomarna. Ni är 989 elever från 64 olika länder som är nyantagna i år, men nätverket innehåller även ungdomar som varit med en längre tid. 

Junior Academys Bootcamp, där du får lära dig allt du behöver kunna, öppnar redan nu i september. Via Launchpad väljer du själv vad du vill läsa och titta på för att lära dig mer. Höstens utmaningar startar den 17 oktober och vad de kommer handla om får du reda på i början av oktober.

 

Tisdag 6 augusti 2019

Junior Academy samlade ungdomar från hela världen i New York

Under tre julidagar samlades 129 ungdomar från 36 olika länder i New York. Alla hade deltagit i något av the New York Academy of Sciences olika ungdomsprogram Junior Academy, STEM U eller 1000 girls 1000 futures. Nu var det dags att hylla unga kunskapshjältar på the Global STEM Alliance Summit 2019.

- De ungdomslag inom Junior Academy som arbetat fram de bästa lösningarna på utmaningar från hösten 2018 och våren 2019 var där för att presentera sina idéer. Alla inbjudna lag, både vinnare och finalister, presenterade med en vetenskaplig poster. Vinnarlagen fick även hålla en presentation på scenen inför hundratals lyssnare. De var otroligt proffsiga och mycket engagerade, säger Maja Neiman som var på plats i New York i egenskap av Junior Academys ansikte utåt i Sverige

Laget som de vann utmaningen "Natural disasters - Relief and Recovery" bestod av fyra deltagare från Ungern, Vietnam, USA och Guatemala. Deras lösning handlade om hur ett samhälle kan stötta sina medborgares mentala hälsa och framtidshopp efter en stor naturkatastrof. De hade arbetat med varandra på nätet, så nu i New York var det första gången de möttes IRL.

Under de tre dagarna gör ungdomarna också studiebesök, andra spännande utflykter och formligen bombarderas med inspirerande föredrag och roliga aktiviteter. De fick se hur MiMi Aung på NASA arbetat fram Mars Helicopter - den första farkost att flyga på en främmande planet. De fick testa tankestyrning på riktigt, det vill säga att styra en virtuell boll genom sina hjärnvågor. Och de fick öva improvisationsteater för att förbättra sin förmåga att kommunicera vetenskap.

- Jag slogs av den enorma energin och glädjen hos alla som var med. Det formligen kokade av lust att komma med förslag till lösningar och diskutera dem med både jämnåriga och vuxna mentorer. Jag hoppas verkligen att svenska ungdomar kommer att vara på plats nästa sommar, säger Maja Neiman.

Det kostar ingenting för ungdomarna. Och är man minderårig får man ta med sig en förälder, också det utan kostnad. Junior Academy är ett samarbete mellan The New York Academy of Sciences och IVA. I år inleddes en speciell satsning på Sverige som lett till att 51 ungdomar antagits till årets omgång.