"Kriget i Ukraina, den senaste tidens skenande energipriser, allt snabbare klimatförändringar och en pandemi i färskt minne, har tydliggjort en rad samhälleliga utmaningar. Därför efterlyser vi forskningsprojekt som adresserar dessa utmaningar.", säger Malin Mohr, projektledare för Research2Business och IVAs 100-lista.
IVAs 100-lista vänder sig till forskare och forskarteam som söker kontakt med näringsliv och samhälle för samverkan kring innovation, fortsatt utveckling, tillämpning och nyttiggörande av sin forskning. Antingen genom kommersialisering av nya produkter och tjänster eller affärs- och metodikutveckling alternativt via samhällspåverkan. Här hittar du mer information om IVAs 100-lista, en guide för ansökan samt andra tips och råd du kan behöva vid din ansökan.
Listan är unik i sitt slag genom att visa på bredden i den forskning som bedrivs på svenska lärosäten. Urvalet baseras på projekt som bedöms kunna utvecklas till innovationer, affärsutveckling eller annan form av nytta. Vetenskaplig excellens förutsätts liksom att det av ansökan ska framgå var i utvecklingen som forskningsprojektet befinner sig. IVA välkomnar ansökningar där forskningsprojekten är i såväl tidiga som mogna faser och som inom överskådlig tid kan omsättas till faktisk nytta.
Konkreta exempel på ämnen som forskningen kan adressera utöver/inklusive de fem, för året utvalda temaområdena (klimatomställning, energiförsörjning, välfärdsteknologi, cybersäkerhet och krisberedskap):
- Etiska och demokratiska aspekter av exempelvis AI och datahantering
- Finans, kapital, investeringar
- Försörjningskedjor och mobilitet, samhälls- respektive affärskritiska transporter
- Försörjningslösningar, ex vatten, mineraler, kompetens
- Infrastruktur, digital och fysisk
- Juridik, såsom avtal, regelverk, juridik som verktyg vid innovation, ägandefrågor
- Resiliens och försörjningsberedskap
- Ledarskap, styrning, samverkan, organisering och lärande
- Life science
- Livsmedel
- Råvaror, nya och/eller utvecklade material
- Säkerhet, relevant för samhället (skalskydd, global konkurrens osv.)
- Värderingsmodeller, riskvärdering, försäkring
- Byggande och boende
- Modeller för kunskapsvalidering vid snabb kunskapsuppbyggnad och akuta behov
Känner du till ett forskningsprojekt du tycker bör ansöka till IVAs 100-lista 2023? Då kan du nominera dem via länken nedan så kontaktas de automatiskt och ombeds ansöka.
Ansökan är öppen till och med den 28 februari. Nomineringar tar vi emot fram till den 21 februari.
