Additive Manufacturing och 3D-printing hetast inom företagsvärlden idag

Att tala må vara silver men att förstå vad Additive Manufacturing (AM) och 3D-printing kan innebära i praktiken är än mer värdefullt. Därför fick alla som hade anmält sig till IVA:s projekt Smart industri, Länsstyrelsen i Örebro län, Region Örebro län och Örebro universitet gemensamma konferens en möjlighet att besöka Amexci i Karlskoga på förmiddagen innan B2B-forumet.

Amexci är en gemensam satsning inom Wallenbergsfären var syfte är att hjälpa de egna företagen att ta steg framåt inom AM och 3D-printing. Navet i verksamheten kommer att vara ett labb som just nu uppförs i Karlskoga. Där ska de företag som är med i satsningen både få testa tekniken och få möjlighet att börja utveckla nya innovativa produkter.

 

Edvin Resebo

Edvin Resebo som är vd för Amexci och Göran Backlund från Saab Dynamics berättade för de 30-talet personer som hade kommit om sina erfarenheter från området och varför de tror på den nya tekniken.

– Tekniken skapar helt nya möjligheter och kan göra både små och stora företag mer konkurrenskraftiga på den globala marknaden. Inte minst genom att de nu får möjlighet att erbjuda produkter som tidigare var omöjliga att tillverka. Men för att komma dit måste de samarbeta, och det kan de göra genom oss, sa Edvin Resebo.

Göran Backlund

Göran Backlund berättade om ett antal konkreta projekt inom SAAB-koncernen där AM har bidragit till att förbättra produkter.

I och med att Amexci nu etablerar sig i Karlskoga har staden blivit ett viktigt kluster för AM och 3D-printing i Sverige. Förhoppningen är att de kommersiella och de offentliga aktörer som har etablerat sig där gemensamt ska bli till en motor som driver utvecklingen framåt.

Kontaktinformation

Jan Westberg
Kommunikationsansvarig
Telefon 08-791 30 49