Sverige attraherar världens bästa mjukvaruutvecklare

För företaget Spotify är Sveriges attraktionskraft en viktig fråga. Musiktjänsten har mer än 80 miljoner användare runt hela världen, men huvudkontoret finns i Stockholm. De måste locka programmerare dit.  Det säger Martin Lorentzon, en av medlemmarna i styrgruppen för Attraktionskraft för hållbar tillväxt.

– Människor vill verka, bo, skriva avtal i ett spännande land. En stark trend att människor flyttar till städer, internationalisering och digitalisering gör attraktionskraft extra viktigt just nu, säger Martin Lorentzon, som är en av företagets grundare.

Många mjukvaruentreprenörer etablerar sig i San Fransisco där det finns mycket kapital och dynamik. Spotify har valt att vara i Sverige. De mjukvarukluster som finns i Göteborg och Stockholm är en fördel och lockar personer från hela världen till Sverige.

– Sverige är fantastiskt. Vädret är inte så bra jämfört med Kalifornien eller Barcelona men vi kan attrahera världens bästa mjukvaruutvecklare, säger Martin Lorentzon.

Det finns dock några saker han tycker måste förändras med tanke på svensk attraktionskraft i framtiden. För att attrahera kapital måste optionsprogram och delägande underlättas.

– Det viktigast just nu är att förenkla delägande. Intäkter från optioner för personalen beskattas i Sverige som inkomst av tjänst med upp till 70 procent skatt. I USA är skatten 15-20 procent. För arbetsgivaren i USA är det ingen skatt för optionerna medan i Sverige är det arbetsgivaravgifter och sociala avgifter.

För Spotify är det också ett problem att det är svårt att hitta bostäder för de ofta unga programmerare som rekryteras till företaget, då det byggs så lite bostäder. En annan viktig fråga är skolan. Martin Lorentzon tycker att läroplanerna ska ändras så att det blir mer matematik och programmering redan från årskurs ett. 

Kontaktinformation

Johan Carlstedt
Enhetschef
Telefon 08-791 29 84