Politikerna måste förstå att det är bråttom

Det är viktigt att Sverige är attraktivt i en globaliserad värld, och det finns ett engagemang för att stärka vår attraktionskraft. Men vi måste få våra politiker att förstå att det är bråttom. Det säger Tomas Billing, vd för Nordstjernan.

– Vi lever i en allt mer globaliserad värld. Att Sverige är attraktivt blir därmed ännu viktigare än tidigare, säger Tomas Billing som är vd för Nordstjernan, en av medlemmarna i styrgruppen för Attraktionskraft för hållbar tillväxt.

 Den enskilt viktigaste faktorn för att påverka den framtida attraktionskraften är kunskap. Därför är det olyckligt att skolan är ett område där Sverige har halkat efter andra länder. De höga inkomstskatterna kan också motverka, anser han.

 – Sverige och många andra länder blir allt mer fokuserade på kunskap. För att vara ett bra land för kunskap är utbildning A och O. Detta är dock ett av de områden där Sverige tappat mest de senaste åren. Men kunskap måste också löna sig och det är därför mycket olyckligt att Sverige har bland de högsta skatterna i världen på kunskap, säger Tomas Billing.

 Det finns dock en hel del som talar för att Sverige kan behålla och stärka den internationella attraktionskraften – men vi kan inte vänta för länge med att göra det som behövs för att stärka den.

 – Vi har ett på många sätt väl fungerande samhälle där det finns en framtidstro. Vi har ett engagemang för att stärka attraktionskraften. Jag tror detta kan räcka långt, men vi måste få våra politiker att förstå att det brådskar.

Kontaktinformation

Johan Carlstedt
Enhetschef
Telefon 08-791 29 84