Amina Manzoor tilldelas IVAs pris för vetenskaplighet inom journalistik

Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens (IVAs) pris för vetenskaplighet inom journalistiken, Hans Bergström-priset, delas ut för sjunde gången. Journalisten Amina Manzoor belönas för sin starka och konsekventa journalistiska gärning i en kaotisk tid av en pandemi.

Amina Manzoor. Foto: Daniel Roos. 

– Amina Manzoor har på ett oerhört skickligt sätt både informerat och kritiskt granskat nya rön om en helt ny sjukdom. Juryn var helt enig om att tilldela henne IVAs pris för vetenskaplighet inom journalistik för dessa insatser, säger Tuula Teeri, vd på IVA.

Juryns motivering

”Amina Manzoor belönas för sin starka och konsekventa journalistiska gärning i en kaotisk tid av en pandemi. Som medicinreporter på Dagens Nyheter visade hon redan i tidigt skede av Covid-19 en imponerande kombination av kunskap och omdöme. Informationen var ännu begränsad, men Manzoor vägde på ett föredömligt sätt nyhetsflashar, rykten och teorier på en våg där ’vetenskap och beprövad erfarenhet’ var styrande. Hon arbetar idogt och brett och har med sin saklighet gjort en väsentlig insats för sakligheten under månader av oro och osäkerhet.”

– Vetenskapsjournalister i Sverige och världen över har kämpat hårt med att förklara pandemin och nya forskningsresultat för en vetgirig och orolig allmänhet. Jag är väldigt stolt över att ta emot det här priset. Det känns som ett kvitto på att jag har bidragit under detta stormiga år, säger Amina Manzoor.

Priset delas ut den 9 juni kl 17.30. I samband med prisutdelningen anordnas också ett webbinarium om mediernas pandemibevakning. Läs mer och anmäl dig här

Läs IVA Aktuellts intervju med Amina Manzoor här

Fakta om priset

Priset har inrättats för att premiera ett vetenskapligt synsätt i media samt för excellent journalistik om vetenskap, teknik, innovation och entreprenörskap – i en tradition av upplysning, folkbildning, förklaringsdjup, framtidstro och integritet. Prissumman är 100 000 kronor, och priset delas ut årligen.

Prisjuryn leds av professor Tuula Teeri, vd för IVA, och består i övrigt av docent Hans Bergström, före detta chefredaktör och utgivare för Dagens Nyheter, medicine hedersdoktor Jan-Olov Johansson, agronom och mångårig chef för Vetenskapsradion, teknologie doktor Björn O. Nilsson, före detta vd för IVA och landshövding i Norrbottens län samt professor Lena Treschow Torell, före detta vd och preses för IVA. Läs mer om priset här 

Tidigare pristagare

2020: Ingrid Carlberg, författare och frilansjournalist

2019: Åke Spross, Upsala Nya Tidning

2018: Katarina Gunnarsson, Sveriges Radio

2017: PM Nilsson, Dagens industri

2016: Bosse Lindquist, SVT

2015: Anders Bolling, DN

Kontaktinformation

Per Andersson
Pressansvarig
Telefon 072-071 39 73