Åttondeklass i Hudiksvall vann IVAs och Startcentrums entreprenörskapstävling

En praktisk lösning för att paketera hö i ridstallet. Klass 8 på MTH Utbildning i Hudiksvall kammade hem vinsten i Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens (IVA) högstadietävling E-kampen med affärsidén Smart hay.
vinnare e-kampen2019.jpg

Eleverna Line Skoglund, Soline Andersson och Liv Krantz lyckades enligt juryn kombinera sitt stora fritidsintresse i stallet med företagande.

Eleverna vinner 30 000 kronor till klasskassan, och åker till Stockholm för studiebesök och prisutdelning på IVA i slutet av november.    

- Vi vill skapa förutsättningar för fler att bli entreprenörer. E-kampen är ett sätt att tidigt ge ungdomar det självförtroendet, säger Johan Carlstedt, projektledare på IVA. 

Tävlingen för årskurs 7 till 9 där elever tränar och tävlar i att vara entreprenörer, som nu har genomförts för andra året i rad, arrangeras av IVA och Startcentrum. Under två dagar får eleverna möjlighet att skaffa sig kunskap kring entreprenörskap och företagande, arbeta kreativt och komma på egna affärsidéer. Affärsidéer som praktiskt testas för få en känsla och inblick i hur det är att vara entreprenör. 

Här är hela motiveringen till det vinnande bidraget:

Med miljö och hållbarhet i fokus har eleverna lyckats kombinera sitt stora fritidsintresse i stallet med företagande. De har identifierat ett problem i vardagen, hittat en marknad och på ett strukturerat sätt paketerat idén på ett visuellt och snyggt sätt med kunden i centrum. Juryn är mycket imponerad över det eleverna gjort under E-kampen och hur de resonerar kring lärdomarna om företagande och sitt eget entreprenörskap. Ett stort plus är att de vågat be om hjälp från sin omvärld för att både utveckla produkten och marknadsföra den.  

De fem regionvinnarna i E-kampen 2019:

Region Mitt - Klass 8 på MTH Utbildning i Hudiksvall, med affärsidén Smart hay.   
Region Öst – Klass 8 på Potentia Education i Bålsta, med affärsidén Gräs och Pant. 
Region Väst – Klass 9 på Fridaskolan i Härryda, med affärsidén Rescjuice.  
Region Syd - Klass 8 på Fäladsgården i Lund, med affärsidén ReCycleDenim.  
Region Nord - Klass 9 på Triangelskolan i Kiruna, med affärsidén Wood for the nature. 

Juryn bestod av:

Carsten Greiff, Ung Företagsamhet 
Helena Sjöström, NOX Consulting 
Faviana Vangelius von Heijne , Antler Interactive 
Katarina Vetrlage, Solna stad 
Anders Nyberg, Verksamt.se 
Belgin Fortaci, SEB  

Läs mer om utbildningskonceptet och tävlingen E-kampen här! 

Kontaktinformation

Helena Mehra
Kommunikationsansvarig Forskning & Utbildning
Telefon Tel: 08-791 29 42