Både billig och förnybar el i framtiden, spår IT-professor

Elbranschen kan vara på väg att stöpas om helt med hjälp av IT. Det säger Bo Dahlbom, forskningschef vid Sustainable Innovation och IVA-ledamot. Han framträder på ett seminarium 14 april. 
Bo Dahlbom-1200px.jpg

– 1990 kostade superdatorn Cray hundratals miljoner kronor. Skulle någon då ha sagt att om tjugo år kommer du att ha en telefon med samma kraft… en sådan snabb utveckling gick inte ens att föreställa sig. 

– Något liknande är på väg inom energiområdet. Se bara på solceller. Prestandan stiger exponentiellt samtidigt som priset sjunker. Det liknar Moores lag och det vi har sett hända med datorer. Min poäng är att utvecklingen även på energiområdet kommer att gå mycket fortare än vi tror.

Bo Dahlbom har själv en gedigen IT-bakgrund. Han anser att smarta elnät och Internet of things, där alla apparater ständigt är uppkopplade, har potential att skriva om spelreglerna för energibranschen de närmaste decennierna.

– Allt fler i USA diskuterar vad som händer när energiområdet utvecklas så som internet en gång gjorde. En framtidsbild är att el, precis som information idag, produceras i överskott och till låga priser, självklart på ett förnybart sätt. 

Det låter som ett drömscenario, åtminstone för elkonsumenterna. 

– Huvuduppgiften för energibolagen blir att hantera det komplexa energisystem som växer fram. Här behövs nya affärsmodeller, mellan exempelvis energibolag, fastighetsbolag och privatkunder.

Först när persondatorerna lanserades satte IT-utvecklingen fart. På samma sätt startar omvandlingen av energisystemet först när konsumentföretag ger sig in på energimarknaden, något Bo Dahlbom ser exempel på.

– Det finns redan konsumenter som vill producera sin egen energi. Nu kommer också Tesla med en elbil och ett batteri för att lagra el hemma. 

– Jag skulle säga att energibranschen just nu står och väger. Framöver borde det handla om att underlätta ännu mer för människor. Släpp fram konsumenterna. Det är när lösningarna drivs av konsumenternas behov som utvecklingen startar på allvar. 

Bo Dahlbom utvecklar sina tankar och åsikter på seminariet 14 april om teknikens betydelse för framtidens elanvändning. Seminariet, som arrangeras av IVAs projekt Vägval el, kan du läsa mer om här.