Carl-Henric Svanberg ny preses på IVA, ”Ett spännande uppdrag”

Industrimannen Carl-Henric Svanberg blir ny preses för IVA vid årsskiftet. Han efterträder Leif Johansson som lämnar uppdraget efter två mandatperioder.
Svanberg.jpg

Skiftet i IVA-toppen är också ett skifte mellan två av Sveriges absolut mest erfarna storföretagsledare. Båda har internationell erfarenhet och har jobbat på några av landets mest FoU-tunga exportföretag: Ericsson, AB Volvo och Astra Zeneca. Aldrig samtidigt. Men ofta efter varandra.

– Jag var inte riktigt beredd på att bli tillfrågad. Men känner mig hedrad och behövde inte fundera särskilt länge för att tacka ja. Det ska bli jätteintressant att börja på IVA, säger Carl-Henric Svanberg.

I dag har han två stora uppdrag i näringslivet: styrelseordförande i AB Volvo och i energijätten BP. Det senare uppdraget lämnar han nästa höst efter nio år. Det är så länge en ordförande kan sitta, enligt den brittiska bolagsordningen. Carl-Henric Svanberg stannar tills hans efterträdare är utsedd.

Lite tillspetsat kan man väl säga att Svanberg lämnar BP  för att gå till IVA. Han ler åt frågan:

– Eller hur…

Sedan säger han:

– Om ett halvår passerar jag hundra kvartal på börsföretag. Då börjar jag känna att det är minskad marginalglädje med det där hundraförsta kvartalet. Det är mer spännande att ta på mig ett uppdrag för IVA.

Vad tror du att du kan bidra med?

– Jag kommer från näringslivet och IVA har rekryterat en fantastisk vd, Tuula Teeri, från den akademiska världen. Vi kommer lite från varsitt håll. Jag har en del erfarenheter från forskning och tekniktunga verksamheter. Ericsson och AB Volvo spelar ju stor roll för Sveriges FoU. Jag har förhoppningsvis också med mig ett brett kontaktnät.

Det finns oroande rapporter om att näringslivets FoU-verksamhet i Sverige minskar. Hur ser du på det?

– Statistik är svårt. Det finns säkert många skäl till att det går åt ena, eller andra hållet. Jag har svårt att tro att Sverige tappar fart. Frågan är väl om inte resten av världen ökar farten. Det går väldigt fort i Asien och Kina. USA går bra också. Om vi försvarar, eller tappar vår relativa position vet jag inte, säger Carl-Henric Svanberg.

Han är civilingenjör i teknisk fysik från Linköping och har plussat på med en examen som civilekonom. Men att han skulle bli ingenjör var långt från givet. Det började med matteplugg i Linköping.

– Jag ville bli gymnasielärare i matte och fysik. På den tiden läste man först in en fil kand,  sedan sökte man till lärarhög- skolan. Det var en så populär utbildning att man måste spetsa kurserna. Sedan var det ändå lotten som avgjorde vem som kom in. Då tänkte jag att ett lotteri ska inte få avgöra min karriär.

En utbildningsledare föreslog att han skulle börja på teknis istället efter ett års mattestudier. Där fanns en del tomma platser för en ung student med stort intresse för matte och fysik.

– Jag hade bra betyg och gillade att det var svårt. Ett dumt kriterium, kanske. Efter att jag läst några fysikkurser frågade jag min lärare, Gerhard Raunio, vad jag hade för nytta av all fysik. Då svarade han: det spelar ingen roll vad du läser, bara det är svårt.

Att Carl-Henric Svanberg blev ingenjör ångrar han inte en sekund.

– Aldrig. Det är ett fantastiskt jobb oavsett om man jobbar som traditionell utvecklingsingenjör eller med marknadsföring, ledarskap, logistik eller produktion, säger han.

För att locka unga att bli ingenjörer tror Svanberg att vi måste bli bättre på att visa hur  karriärvägar och möjligheter ser ut i industrin. Han jämför med konsultföretag, banker och revisionsbyråer.

– Den typen av företag är tidigt ute och rekryterar med färdiga karriärplaner för de första tio åren. I industrin är karriärvägen ofta mer komplex, omfattande och tar lite längre tid. Men när karriären väl tar fart blir det desto roligare.

Så var det där med att följa Johansson:

– Både han och jag är väl, förutom att vara intresserade av våra jobb, också allmänt samhällsintresserade. Jag har alltid velat vara där man kan påverka samhället positivt. Då är IVA en spännande och intressant organisation som arbetar med näringsliv, akademi och samhälle, säger han.