Dag för cirkulär ekonomi uppmärksammades

För att tillverka en bärbar dator går det åt uppemot 1 200 kilo avfall från bland annat metall- och gruvindustrin. För att motverka slit och släng av elektronik uppmärksammas därför Circular Electronics Day den 24 januari.
Elektronikkort_1200px.jpg

IVA diskuterade redan i kapitalvarugruppen av projektet Resurseffektiva affärsmodeller - stärkt konkurrenskraft hur undermålig återvinning av vissa metaller varje år genererar miljardförluster. Mer cirkularitet krävs inom elektroniksektorn, var en av många slutsatser.

Och saker händer - den 24 januari i år uppmärksammades till exempel för andra gången Circular Electronics Day. Bakom det internationella initiativet står Blocket, Chalmers Industriteknik, Closing the Loop, European Environmental Bureau, iFixit, Elgiganten, El-kretsen, Inrego, IVL Svenska Miljöinstitutet, Lenovo, Recipo och TCO Development.

Satsningen ska syfta till att uppmärksamma nyttan med att ge elektronikprodukter ett längre liv genom att reparera, uppgradera och återanvända dem. Bakgrunden är att det varje år produceras 50 miljoner ton elavfall världen över. Avfallet innehåller både värdefulla metaller och hälsofarliga ämnen som påverkar miljö och människors hälsa om de släpps ut i naturen. Mängden avfall som skapas vid tillverkningen är dock väsentligt större. Exempelvis ger en bärbar dator upphov till hela 1 200 kilo avfall från exempelvis gruv- och metallindustrin.

- Vi behöver göra omställningen till en cirkulär ekonomi där produkter och material tas omhand på ett ansvarsfullt sätt. Målet är att produkter lever så länge som möjligt och att materialet sedan används för att producera nya produkter, säger Andreas Rehn, projektledare för kravutvecklingen på TCO Development som är organisationen bakom hållbarhetscertifieringen för IT-produkter, TCO Certified, i ett pressmeddelande.

För att minska elektronikskrotets påverkan föreslår initiativtagarna att man köper begagnade produkter, lagar eller säljer sin elektronikprodukt eller köper hållbarhetscertifierade produkter.